fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Učenice Ekonomsko – trgovinske škole posetile Institut za srpski jezik SANU povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

ETŠ Kula

Juče je, širom sveta, obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj dan uspostavljen je od strane UNESKO-a 2000. godine u znak sećanja na nekoliko studenata koji su 1952. godine ubijeni u Daki tokom protesta za ravnopravnost svog maternjeg, bengalskog jezika.

Učenice Ekonomsko-trgovinske škole, Mia Dvožak i Sara Ačanski, zajedno sa predmetnim nastavnikom srpskog jezika Draganom Bogojevac, imale su priliku da posete Institut za srpski jezik SANU i biblioteku Instituta. Predavanje dr Jovane Jovanović o radu i ciljevima ove ustanove, kao i o razvoju srpskog književnog jezika, bilo je izuzetno zanimljivo i informativno. U razgovoru sa učenicima, posebno je istaknuta potreba da se očuva srpski jezik. Milica Rabrenović, istraživač pripravnik, govorila im je o radu Odseka za standardni jezik. Cilj Odseka jeste da se na organizovan način, koristeći se dostignućima savremene lingvistike u zemlji i svetu, pristupi opisivanju savremenog srpskog jezika na svim jezičkim nivoima, što bi vodilo osavremenjavanju i dopunjavanju njegove norme.

Nakon posete Institutu, Milica Rabrenović je odvela učenice da posete Muzej Vuka S. Karadžića i Dositeja Obradovića. Zgrada u kojoj se nalazi muzej je jedna od najstarijih zgrada u Beogradu. Podignuta je u prvoj polovini 18. veka i jedno vreme je bila sedište Velike škole koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Karadžić je bio jedan od prvih učenika. Slobodno vreme učenice su iskoristile šetajući Kalemegdanom, što je doprinelo daljem uživanju i obogatilo njihovo iskustvo.

Tagovi:
Pročitajte još: