Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Učenik u Španiji osumnjičen za planiranje napada na svoju školu i povezanost sa Islamskom državom

Španija

Visoki sud Španije naredio je da 17-godišnji učenik za koga se sumnja da je povezan sa Islamskom državom i planira napad na njegovu srednju školu, bude zadržan u pritvoru u centru za mlade na najmanje šest meseci.

Učenik, sirijski državljanin, uhapšen je u ponedeljak u južnom gradu Monteljano u blizini Sevilje i optužen je za pripadnost terorističkoj organizaciji i posedovanje eksploziva, javlja Rojters.

Hose Luis de Kastro, sudija zadužen za sud odeljenja za maloletnike, rekao je da “ova krivična dela od ogromne težine” opravdavaju istražni zatvor.

Postoje “čvrsti dokazi” da je osumnjičeni pribavio razne supstance koje se koriste za eksplozivne naprave kućne izrade, kao i priručnici za njihovu proizvodnju, rekao je sudija i dodao da se osumnjičeni zakleo na lojalnost Islamskoj državi na društvenim mrežama.

Sudija je istakao da je mladić “veoma radikalizovan, opsednut vojnim stvarima, da ima kamuflažnu odeću i da je veoma homofobičan i antisemitski nastrojen”.

Dok je u nedelju već bio pod prismotrom policije, osumnjičeni je otišao na brisan prostor, gde su se čule detonacije, dodao je sudija, sugerišući da je testirao eksploziv.

Kako prenosi španska državna novinska agencija EFE, nekoliko roditelja je odlučilo da svoju decu ne šalju u školu u ponedeljak nakon incidenta.

Osumnjičeni je poslao poruku nekim od svojih prijatelja preko platforme Vocap rekavši da je “sutra veliki dan“.

Osumnjičeni je dve godine živeo sa majkom i 10-godišnjom sestrom u Monteljanu, gradu od 7.000 ljudi. Svo troje imaju status izbeglica, prema rečima gradonačelnika Monteljana.

Tagovi:
Pročitajte još: