Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Udar groma: Činjenice koje će vas možda iznenaditi

Grom

Ukoliko vas ikada zabrine mogućnost da vas udari grom, možda će vas utešiti činjenica da oko 90 odsto ljudi koji dožive ovaj fenomen uspeju da prežive. Većina električnog naboja groma obično prelazi preko kože osobe. U pitanju je fenomen koji se naziva “flashover” ili preplitanje struje preko površine kože.

Iako su šanse za preživljavanje prilično visoke, udar groma može ostaviti trajne posledice, uključujući ožiljke i druge zdravstvene komplikacije. Takođe, treba imati na umu da preživljavanje udara groma zavisi od različitih faktora, uključujući intenzitet udara i brigu koja se pruža žrtvi neposredno nakon incidenta.

Stručnjaci savetuju da se za vreme oluje traži sklonište unutar zatvorenog prostora ili automobila kako bi se smanjila verovatnoća udara groma. Ako se nađete napolju bez mogućnosti skloništa, savetuje se da se udaljite od visokih objekata i legnete na zemlju u pokušaju da smanjite rizik.

U svakom slučaju, najbolji način da se zaštitite je da pratite vremenske prognoze i preduzmete neophodne mere predostrožnosti kako biste izbegli moguće opasnosti koje donose oluje.

Tagovi:
Pročitajte još: