Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ukupno 140 stipendija ove godine

Predsednik opštine Apatin Milan Škrbić uručio je danas ugovore za 117 najboljih studenata koji su ispunili kriterijume na konkursu za dodelu opštinske stipendije u školskoj 2019/2020. godini. Tako će u ovoj godini, uz nove stipendiste, ukupan broj učenika i studenata koje opština pomaže biti 140.

– Dragi prijatelji, pre svega, dragi roditelji, hoću da vam se zahvalim što ste došli jer većina vaše dece stipendista ima obaveze u školi pa nisu mogli biti lično prisutni. Hvala vam i što mi iz opštine imamo čime da se pohvalimo. Ove godine je 117 odličnih srednjoškolaca i studenata sa prosekom 8,00 i više, dobilo stipendije. Malo je gradova u Srbiji koji mogu kao Apatin pohvaliti, a mi smo mali grad, da ove godine dodeljuje ovoliko stipendija. Sa onima koji su ranijih godina stekli uslove za dobijanje stipendija imamo 140 stipendista koje opština finansira sa po 9.000 dinara mesečno, rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin na potpisivanju stipendija.

Poredeći opštinu Apatin sa okolnim mestima, predsednik Škrbić je rekao da grad Sombor dodeljuje svega oko 30 stipendija sa iznosom od 20.000 dinara mesečno po stipendisti, što čini značajnu razliku u ukupnoj sumi koju opštine dodeljuju učenicima kao finansijsku pomoć u studiranju.

On je dodao da je ove godine potpisivanje stipendija pomereno dok se nisu korigovali uslovi iz pravilnika u kojem, između ostalog, stoji da se ispiti ne mogu preneti, odnosno, da student koji je preneo ispit iz jedne u drugu godinu gubi pravo na stipendiju, čak i ako je u međuvremenu ispunio i taj uslov. Opštinska komisija za dodelu stipendija promenila je ovu tačku pravilnika smatrajući da je nepotrebna prepreka dobrim studentima koji su godinu završili, uz taj dozvoljen uslov. Procedura za ovu promenu je nešto duže vremenski trajala i morala je biti ispoštovana.

– Dragi studenti, kada završite studije ne zaboravite roditelje, prosvetne radnike koji su vas vodili do završetka studija i, ako budete u mogućnosti, pomozite svom gradu da se razvija. Želim vam da se nakon završetka osnovnih studija usavršavate dalje, da razvijate svoje znanje i vratite nam se kao veliki stručnjaci, poručio je novim i starim stipendistima predsednik Škrbić.

On je dodao da će Apatin za par godina biti na trasi brzih puteva, biće izgrađena luka, brodogradilište se oporavlja, i to je prilika da ovi mladi ljudi, kada završe i usavrše svoje struke, ostvare sebe u našoj opštini i iskoriste stečena znanja.

Tagovi:
Pročitajte još: