Umetnikom povezani gradovi

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju 16. maja 2019. godine u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ održana je svečana promocija monografije Zorana Stošića Vranjskog „U prostranstvu slike“. Autor monografije je istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov.
Zoran Stošić Vranjski je slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa koji obuhvata uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž. Monografija poznatog umetnika koji je rođen u Vranju, a živi i radi u Somboru, objavljena je povodom tri velika jubileja: osamdeset godina života, šezdeset godina stvaralaštva i dvadest pet godina donacija gradskim legatima.
Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. godine postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru. Vranjski je uspeo da svojim istovremenim poklonom i životom i radom poveže ova dva podjednako njemu značajna grada. Tako je i došlo do zajedničke podrške i saradnje, koja je doprinela da iz štampe na početku 2019. godine izađe jedna obimna monografija o životu i delu Zorana Stošića Vranjskog pod nazivom ”U prostranstvu slike”.
Promociji su, pored autora monografije, samog slikara i predstavnika Grada Vranja prisustvovali i većnik Grada Sombora za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač i direktor Narodnog muzeja u Somboru Petar Mraković.
Predstavljajući monografiju, autor Sava Stepanov je istakao specifičnost stvaralaštva Zorana Stošića Vranjskog.
,,Veoma mi je drago što sam pisao ove tekstove za monografiju. Njegovo slikarstvo je specifično, a Stošić je čovek dvostrukog identitata i to je rešio na idealan način. On je svom prezimenu dodao Vranjski, tako da svi znaju da je on iz Vranja, bez obzira što živi u Somboru. Zoran Stošić Vranjski je od onih umetnika koji žive svoju umetnost“ naglasio je Stepanov.

„Zoran Stošić je jedan od najznačajnijih aktivnih somborskih umetnika. Monografija posvećena njegovom delu je sjajan primer saradnje Sombora i Vranja u oblasti kulture. Nadam se da će uslediti novi značajni zajednički projekti“ rekao je ovom prilikom Nemanja Sarač.

Povodom promocije knjige i izložbe slika umetnik Vranjski, autor monografije o Zoranu Stošiću Vranjskom Sava Stepanov, većnik Grada Sombora Nemanja Sarač i direktor Gradskog muzeja u Somboru Petar Mraković bili su na prijemu kod gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića i njegovih saradnika.
Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću