Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Umetnost koju stvara veštačka inteligencija dospela na sud: Presuda se neće svima dopasti

Veštačka inteligencija

Umetničko delo stvoreno veštačkom inteligencijom bez ljudske intervencije ne može biti zaštićeno autorskim pravima prema zakonu SAD, presudio je američki sud u Vašingtonu.

Samo ljudska dela mogu biti zaštićena autorskim pravima, izjavila je u petak sudija Okružnog suda u SAD Beril Hauel, potvrdivši odbijanje američke Kancelarije za autorska prava koju je podneo kompjuterski naučnik Stiven Taler u ime svog DABUS sistema.

Američki zavod za patente je prethodno odbio Talerovu prijavu za odobrenje patenata koje je dizajnirao DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience). Taler se takođe prijavio za patente koje je generisao DABUS u drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Australiju i Saudijsku Arabiju, sa ograničenim uspehom.

Talerov advokat Rajan Abot rekao je u ponedeljak da se on i njegov klijent oštro protive odluci i da će uložiti žalbu. Kancelarija za autorska prava nije odmah odgovorila na zahtev za komentar u ponedeljak.

Brzo rastuće polje generativne veštačke inteligencije podstiče nova pitanja intelektualne svojine. Kancelarija za autorska prava je takođe odbila zahtev umetnika da zaštiti slike koje generiše AI sistem Midjourney, uprkos tvrdnjama umetnika da je sistem deo njihovog umetničkog procesa.

Taler smatra da ljudsko autorstvo nije konkretan zakonski uslov

– Približavamo se novim granicama u zaštiti autorskih prava dok umetnici označavaju veštačku inteligenciju u svoje kutije, što će povećati „izazovne probleme“ zakona o autorskim pravima – napisao je Hauel u petak.

– Ovaj slučaj, međutim, nije ni izbliza tako kompleksan – rekao je Hauel.

Taler je 2018. podneo zahtev za autorska prava koja pokrivaju „Nedavni ulaz u raj“, delo vizuelne umetnosti za koje tvrdi da je njegov sistem veštačke inteligencije kreiran bez ljudskog uticaja. Kancelarija je prošle godine odbila zahtev sa obrazloženjem da dela moraju da imaju ljudske stvaraoce da bi bila zaštićena autorskim pravima.

Thaler je osporio odluku na saveznom sudu, tvrdeći da ljudsko autorstvo nije poseban zakonski uslov i da bi dozvoljavanje zaštite autorskih prava za AI bilo u skladu sa svrhom autorskih prava kako je navedeno u Ustavu SAD da se „promoviše napredak nauke i korisne umetnosti”.

Hauel se složio sa Kancelarijom za autorska prava i rekao da je ljudsko autorstvo „osnovni uslov za autorska prava“ zasnovan na „vekovima međusobnog razumevanja“.

Tagovi:
Pročitajte još: