Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Upoznajte robota koji čisti, dostavlja hranu i brine o starijim osobama

Aeolus

Neke od najvećih ustanova za pružanje nege u Japanu su uspešno uposlile autonomnog robota da čisti, dostavlja hranu i brine o pacijentima.

Aeo, android na točkovima, postigao je ogroman uspeh u Japanu, Hong Kongu i Tajvanu, gde su koristile neke od najvećih ustanova za pružanje nege. U pitanju je robot koji može da preuzme ulogu čuvara, čistača, pa čak i da preuzme poslove osoblja u staračkim domovima.

Aeo je potpuno autonoman, ali ga ljudsko osoblje može proveravati na daljinu putem aplikacije, uz video prenos uživo koji prikazuje njegov napredak u stvarnom vremenu. Ugrađene kamere i infracrveni senzori omogućavaju ovom robotu samostalnu navigaciju kroz hodnike nešto većom brzinom od 3 km/h.

Poseduje dve mehaničke ruke koje se mogu fiksirati raznim alatima, uključujući klješta za upravljanje liftovima, otvaranje vrata, zatvaranje prozora i preuzimanje stvari sa polica visokih do 213 centimetara.

Otvarajući vrata jednom rukom, drugom rukom može isporučiti hranu ili tablete na tacni, dok njegove kamere i senzori mogu potvrditi da li je korisnik dobro. Aeo je dovoljno jak da podigne 4 litre mleka, ali i dovoljno nežan da drži telefon, a da ga ne ispusti ili ne zgnječi.

Dodatno, robot se može opremiti ultraljubičastim svetlom za dezinfekciju ručki na vratima i drugim površinama, pa je jasno koliko ovaj android može biti koristan na određenim pozicijama.

Tagovi:
Pročitajte još: