Uručeni ugovori poljoprivrednicima koji su kroz javne pozive ostvarili pogodnosti koje je omogućila opština Apatin

Krajem maja 2019. godine skupština opštine Apatin donela je program mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Apatin za 2019. godinu, uz saglasnost ministarstva poljopirvrede.
Ovim programom definisane su mere poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Apatin koje će biti finansirane u 2019. godini iz budžeta opštine. Ukupna planirana sredstva za realizaciju svih programa mera ove godine iznosi 8.000.000,00 dinara, što je dva puta više u odnosu na prošlu, a četiri puta više u odnosu na pretprošlu godinu.
Na osnovu programa ruralnog razvoja opština apatin raspisala je tri javna poziva i to:
Javni poziv za sufinansiranje investicija u pčelarstvo. na javni poziv prijavu su podnela 33 fizička lica. ugovori o sufinansiranju biće potpisani sa 30 lica. ukupna vrednost investicija u pčelarstvo je 2.856.000,00 od čega će opština finansirati 2.000.000,00 dinara odnosno 70% vrednosti.

Javni poziv za sufinansiranje investicija u stočarstvo. na javni poziv prijavu je podnelo 10 fizičkih lica. ugovori o sufinansiranju biće potpisani sa svih 10 lica. ukupna vrednost investicija u stočarstvo je 2.385.000,00 od čega će opština finansirati 1.369.000,00 dinara.

Javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava uz učešće opštine apatin u subvencionisanju kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava u 2019. godini. na ovaj javni poziv pristigle su 3 ponude, a najpovoljnija je ponuda komercijalne banke. U toku je procedura zaključenja ugovora o saradnji. Nakon ovoga poljoprivrednici iz naše opštine biće u mogućnosti da uzmu beskamatni krediti na period od 12 meseci za nabavku repromaterijala, goriva, đubriva, semena, stočne hrane, rezervnih delova i dr. u visini do 400.000,00 dinara

Tim povodom danas je u velikoj Sali SO Apatin predsednik opštine Apatin Milan Škrbić uručio ugovore poljoprivrednicima koji su kroz pomenute Javne pozive ostvarili omogućene pogodnosti uz reči da će opština Apatin i u narednim godinama u skladu sa mogućnostima trudiri da povećava budžet za poljoprivredu.