fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Uskoro počinje izgradnja Potisnog voda Crvenka – Kula

Opština Kula je napravila još jedan korak ka konačnom rešavanju problema „Smrdljivog Begejca“, koji se nalazi u blizini centra Kule. Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić potpisao je danas (6.12.2016.godine) Ugovor sa grupom ponuđača na čelu sa firmom „SADE CGHT“ iz Pariza o izvođenju nedostajuće ulične kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki, kao i o izgradnji tranzitnog potisnog voda Crvenka – Kula i njegovih pratećih objekata.

Ugovor je vredan 600 miliona dinara i predstavlja najveće investiciono ulaganje na koje su Kuljani dugo čekali. Posao predviđa izgradnju ukupno 50 kilometara cevovoda, i to 28 kilometara kanalizacione mreže u Crvenki, 13 kilometara u Kuli, kao i 9 kilometara potisnog voda od Crvenke do kolektora otpadnih voda u Kuli. Planirano je da kanalizacija i potisni vod u kulskoj opštini budu gotovi za 250 radnih dana.

Videkanjić je ocenio da je ovo izuzetan trenutak za opštinu Kula jer se rešava višedecenijski problem na koji su građani puno čekali. – Realizacijom ovog projekta sprečiće se odlivanje fekalnih voda u ovaj kanal i stvoriti uslovi za njegovo čiščenje, kao i normalan život građana koji žive u neposrednoj blizini kanala, kao i svih Kuljana i Crvenčana koji decenijama trpe neprijatne mirise koji ugrožavaju zdravlje – kaže Videkanjić.

On se zahvalio pokrajinskim i republičkim vlastima na podršci jer su opredelili značajna sredstva za realizaciju ovog projekta. – Novac je značajnim delom obezbeđen iz opštinskog budžeta (300 miliona dinara), a jednakim iznosom ovaj projekat su podržali pokrajinska i republička vlast – kaže Videkanjić.

Francois Allain predstavnik izvođača radova je rekao da je ovo je najveći projekat ove vrste koji su do sad imali priliku da rade u Srbiji. On je najavio da će glavni radovi početi početkom 2017. godine, a da pripremni radovi počinju za osam dana.

Izgradnjom kanalizacije i potisnog voda, otpadne vode iz domaćinstava prikupljaće se ka magistralnom kolektoru, izgrađenom između Kule i Vrbasa. Na ovaj način se obezbeđuju dodatne količine otpadnih voda što će doprineti radu zajedničkog Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Kule i Vrbasa.

Tagovi:
Pročitajte još: