fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Uspavanke za bebe su mnogo moćnije nego što mislite: Iznenadićete se kad vidite kakav efekat na dete imaju!

Spava beba

Uspavanke su nekad bile “obavezne”, a deci su ih najčešće pevale mame i bake. Danas je sve manje roditelja koji mališanima pevaju uspavanke, a iznenadiće vas kada čujete koliki uticaj ove pesme imaju na bebu.

“Naučnici su pustili bebama da slušaju pesme na različitim jezicima – uspavanke i druge pesme. Za to vreme, pratili su njihove telesne funkcije koje mogu da ukažu na nivo anksioznosti, poput otkucaja srca, reakcija na koži ili promena u prečniku zenica. Ispostavilo se da deca savršeno prepoznaju uspavanke i da ih umiruju, čak i ako su na jeziku koji im nije poznat i ne peva ih njihova majka. Takva reakcija nije primećena kada su puštane druge pesme”, prenosi deti.mail.ru reči Viktorije Efimove, doktora psihologije i profesorke na departmanu za razvoju psihoogiju i porodičnu pedagogiju pri Državnom ruskom univerzitetu za pedagogiju.

Ona je napomenula da je jedna studija sprovedena i u Tuskoj, na odeljenju gde su smeštene prevremeno rođene bebe.

“Bile su podeljene u tri grupe: prva je slušala uspavanke koje su im pevale njihove majke, druga je slušala klasičnu muziku, a treća grupa grupa je primala samo uobičajenu medicinsku negu. Utvrdili su da su bebe iz grupe jedan i dva imali bolji dotok kiseonika do mozga, što je veoma važno za njihov razvoj”, objasnila je profesorka Efimova.

Ona navodi da uspavanke koje bebi peva majka imaju najbolji mogući efekat jer dete prepoznaje majčin glas čak i pre rođenja – negde oko 20. nedelje trudnoće beba počinje da čuje zvuke.

Nakon rođenja, beba je izložena potpuno drugačijem okruženju, prepunom glasnih zvukova, mirisa, svetla.

“Svi ovi stimulansi bukvalno bombarduju njen nervni sistem, ali su i hrana za bebin mozak. Mozak intenzivno uči, ali mu je potrebno i da spava. U to vreme, ne samo da se odmara, već i integriše primljene informacije. Šta se dešava kada majka peva uspavanku? Dete čuje umirujući majčin glas u ovom rimu, koji je podseća na otkucaje srca i umirujuće disanje. To pomaže da skrene misli sa stimulansa u okruženju i da mirno spava”, pojasnila je prof. Viktorija Efimova.

Tagovi:
Pročitajte još: