fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Uvek posle brijanje imate crne tačkice na telu – može biti posledica infekcije! Jagodičasta koža na nogama je čest problem, a evo kako se rešava

Brijanje nogu

Crne tačke na koži posle brijanja su zapravo začepljene pore.
Ove tamne tačke podsećaju na semenke na koži jagoda (otuda i neformalni izraz „jagoda koža“) i uočljivije su na nekim tipovima kože.

Stručnjaci kažu da je simptome prilično lako primetiti. Uzroci su različiti, a uglavnom nastaju kada su obrijane dlake tamnije (i stoga vidljivije) od boje kože, kada su uvećane folikule dlake, ili kada su začepljene pore.

Proširene pore se mogu začepiti naslagama (keratin, ulje i bakterije) koje oksidiraju i potamne kada su izložene vazduhu. Dermatolozi nazivaju mitesere “otvorenim komedonima” jer su otvoreni i izloženi vazduhu, uzrokujući crnu tačku koju vidimo. “Srećom, možete da sprečite njihovo formiranje.

U nastavku smo zaokružili sve savete koji zaista pomažu u prevenciji i lečenju jagoda nogu. Nastavite da čitate da biste saznali više.

Crne tačke na koži posle brijanja- prevencija i lečenje

Suvo četkanje

Sprečavanje jagodičastih nogu počinje dan ili dva pre brijanja. Da biste pomogli u procesu pilinga, snažno očetkajte noge mekom suvom četkom kružnim pokretima pre kupanja ili tuširanja. Zatim potopite kožu u toplu vodu 5 do 10 minuta pre nego što se obrijete – ovo pomaže da se izvuku nečistoće i oslobode mrtve ćelije kože zarobljene unutar pora.

Fizički piling

Redovni piling može pomoći da se ove tamne pore zadrže na odstojanju. Uz to, pomoći će pravilne metode brijanja, alati za brijanje i dobar režim nege kože. Preporučuje se da redovno vršite piling nogu rukavicama ili pilingom za telo koji polira mrtve ćelije kože. Piling može biti veoma efikasan u prevenciji jagoda nogu jer pomaže da se omekša koža i oslobodi prljavština i ulje koje se već nalaze u vašim porama, što pomaže da se spreči da se ta prljavština i ulje zarobe u vašim porama kada se brijete. Ako koristite piling, uverite se da koristite blag proizvod i nežne pokrete. Ponekad mislimo da jače ribanje čisti bolje, ali istina je da sve što dodaje je iritacija na gornji sloj kože.

Crne tačke na koži posle brijanja i hemijski piling

Piling takođe može uključivati hemijske varijante, za koje pomažu ubrzavanjem odlaganja mrtvih ćelija kože, a nekoga će učiniti manje sklonim začepljenim porama. Razmislite o proizvodima koji sadrže AHA i salicilnu kiselinu, beta-hidroksi kiselinu koja eksfolira mrtve ćelije kože kako bi otežala začepljenje pora. Većina sredstava za pranje tela koja sadrže kiseline mogu se koristiti jedan do dva puta dnevno. Ako ste osetljivi na salicilnu kiselinu, koristite proizvode koji sadrže mlečnu kiselinu ili glikolnu kiselinu kao alternativu.

Hidratacija kože

Nakon pilinga, uvek treba vlažiti kožu. Održavanjekože dobro hidriranom pomoći će mrtvim ćelijama kože da se odbace prirodno i na odgovarajući način“, objašnjava ona. Za one sa suvom kožom, ona preporučuje upotrebu proizvoda sa bogatim hidratantnim kremama kao što su ši puter i ceramidi. Takođe možete isprobati hemijski piling u kancelariji vašeg dermatologa sa sertifikatom.

Tehnika brijanja

Pošto pojava tamnih pora može biti posledica vaše tehnike brijanja, uverite se da pravilno brijete noge i ulažete u kvalitetne proizvode. Jeftin, nekvalitetan brijač obično se mnogo brže otupljuje, zadaje ogrebotine na ivici sečiva i često nije tako oštar za početak. Ono što sve to znači je da ćete verovatnije ponoviti iste poteze britvom više puta, što zapaljuje vašu kožu i čini začepljene pore vidljivijim zbog okolnog crvenila.
I ne zaboravite: Čak i pre nego što se obrijete, potopite u toplu (ne vruću) vodu da omekšate dlake na nogama i otvorite pore.

Crne tačke na koži posle brijanja i korišćenje hidratantne kreme za brijanje

Dok su gel i krema možda standardni kada su u pitanju proizvodi za brijanje, balzam za kosu obezbeđuje čisto, glatko brijanje sa mnogo manje iritacije jer omekšava dlačice pre brijanja i obezbeđuje tanak sloj maziva na površini kože. Bez obzira na to koji proizvod koristite za pripremu nogu pre brijanja, pobrinite se da vam ne curi voda na noge dok se brijete jer će to isprati bilo koji proizvod pre nego što može da zaštiti vašu kožu od brijača. Da biste izbegli jagoda kožu, pokušajte da se brijete u pravcu rasta dlačica. Izbegavajte da prelazite preko istog područja previše puta, što će iritirati kožu. Takođe, pazite da ne zategnete kožu tokom brijanja. Kada završite, osušite noge tapkanjem peškirom — trljanje može iritirati vašu kožu — i nanesite hidratantnu kremu ili ulje. Ovo je dobra ideja bez obzira da li ste se samo obrijali ili ne. I još jedan mali savet: ako koristite ulje, pokušajte da izbegnete kokosovo ulje, koje ima neka komedogena svojstva. Zatim nanesite kremu, hidratantnu kremu ili losion bez mirisa napravljenu za nakon brijanja da biste smanjili crvenilo.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je jedna od najčešćih i najefikasnijih tehnika uklanjanja dlaka. Depilacija voskom uklanja dlaku iz korena tako da je folikul dlake potpuno uklonjen, dok brijanje samo seče dlake tačno na ivici površine kože. Ova vrsta depilacije takođe uklanja mrtvi gornji sloj suve kože zajedno sa dlakom, što obezbeđuje piling u isto vreme. Vremenom, depilirane dlačice izrastu mekše i tanje, što vam može pomoći da rasporedite vreme između uklanjanja dlaka i minimizirate efekat jagodičastih nogu.

Kada je u pitanju depilacija voskom, pozovite profesionalca. To je veliki projekat za „uradi sam“ amatera, a ako ste već skloni iritaciji, to možete pogoršati ako se depilirate nepravilno.

Tagovi:
Pročitajte još: