Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Uvođenje jagoda u ishranu deteta: Kada sme da ih jede, koliko i koji su znaci alergijske reakcije

Dete i jagode

Ne samo što su ukusne, jagode su i veoma zdrave, ali se mnogi roditelji plaše da uvedu mališanima ovu namirnicu jer su jak alergen.

Kada se uvode jagode?

Većina pedijatara smatra da, ukoliko dete nema alergije, jagode mogu da se uvedu oko devetog ili desetog meseca, kaže za rbc.ru pedijatar dr Andrej Maksimov. On, ipak, ističe da mnogi stručnjaci savetuju da se jagode uvedu u ishranu kada dete počne da jede hranu koju jedu i odrasli, što je otprilike sa oko godinu i po dana.

Sličnog stava je imunolog, alergolog i pedijatar Ekaterina Morozova koja ističe da nema potrebe da se kod zdrave dece čeka sa uvođenjem jagoda do treće godine, kako misle mnogi roditelji.

Prema njenom mišljenju, jagode se mogu uvesti u ishranu oko prve godine, ali uz poštovanje nekoliko pravila. Najpre, čak i ako se vašem mališanu svidi ova voćka, ne treba da mu zbog toga date da pojede dosta odjednom. Prvo ih treba dati detetu u malim količinama, da biste ispratili reakciju tela – ovo pravilo, ističe dr Morozova trebalo bi da važi ne samo za jagode, već za bilo koju namirnicu koju dete prvi put jede. Ono što je takođe važno je da voće dobro operete pre nego što ga date mališanu.

Kako da prepoznate alergijsku reakciju

Kada date detetu da proba jagode (ili bilo koju drugu namirnicu), potrebno je da obratite pažnju na moguće znake alergijske reakcije: osip na koži, promene u stolici, crvenilo na obrazima i oko očiju, nabraja dr Morozova.

Ukoliko primetite da mališan nakon konzumiranja jagoda povraća, ima bolove u stomaku, koža postaje bleda, dete je konfuzno, obavezno pozovite lekara. To mogu da budu znaci anafilaktičke reakcije, koja se, srećom, retko javlja.

Koja deca ne treba da jedu jagode

Kada je reč o uvođenju jagoda, ne treba da ih dajete detetu da ih prvi put proba kada je bolesno ili ima neku alergijsku reakciju.

Takođe, ako je vaš mališan već jeo jagode, treba da obratite pažnju na to da li je imao bilo kakvih zdravstvenih problema nakon toga. Ako je bilo kakve god reakcije, ne treba da eksperimentišete i opet ih dajete detetu bez konsultacija sa lekarom.

Ista pravila važe i kada detetu uvodite šumske jagode ili maline, a na prvi znak alergijskih reakcija se javite lekaru.

Kada je reč o deci koja su sklona alergijskim reakcijama, stručnjaci su saglasni da je bolje da uvođenje jagoda odložite do druge ili čak treće godine. Takođe, treba imati na umu i to da li neko od roditelja ima alergiju na jagode jer alergijske reakcije mogu da budu nasledne.

Koliko jagoda dete sme da jede

Kada detetu uvodite jagode, dovoljno je da mu date samo mali komadić kako biste ispratili ima li reakcije. Inače, jednogodišnje dete bi trebalo da jede oko dve do tri jagode dnevno, a kada se utvrdi da nema alergijske reakcije, onda se broj voćki može postepeno povećavati.

U zavisnosti od toga koliko je staro dete kada mu uvodite jagode, koliko ima zubića, da li već ume da žvaće, odlučite da li ćete od njih napravite pire ili ćete ih iseckati i tako ponuditi mališanu.

Tagovi:
Pročitajte još: