Uz pomoć veštačke inteligencije: Konačno završena Betovenova 10. simfonija

U projektu koji je pokrenu Dojče Telekom povodom 250-godišnjice rođenja Ludviga van Betovena, uz pomoć veštačke inteligencije završena je 10. simfonija koju kompozitor nije uspeo da okonča za života.

Projekat je nasto kao odgovor na pitanje da li veštačka inteligencija može biti kreativna.

Rad je započet  jula 2019. godine i na njemu se radilo 730 dana. U realizaciji je učestvovalo 10 naučnika i stručnjaka za veštačku inteligenciju koji rade na Harvardu i Kornelu, 56 muzičara iz bonskog simfonijskog orkestra i orguljaš Kameron Karpenter. Sve to je stručnom rukom vodio doktor Matijas Roder, nagrađivani muzičar i tehnološki strateg.

Kako bi projekt bio uspešno realizovan, veštačkom inteligencijom je analizirana celokupna Betovenova umetnička ostavština – simfonije, note, muzičke skice i partiture.

Nakon dve godine napornog rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmenjenih dokumenata,  10.000 muzičkih snimaka i dva miliona nota, simfonija je svoju premijeru imala početkom ovog meseca, a 27. oktobra će biti izvedena u Elbfilharmoniji u Hamurgu, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana.

Preuzeto: 24sedam