(UŽIVO) INTERVJU SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Slušao sam da ne možemo da sedimo na dve stolice, a mi smo uvek sedeli na srpskoj

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić gostuje večeras na RTS – u. Ovo je prvi predsednikov intervju nakon serije teških i uspešnih razgovora u Briselu i Vašingtonu.

Glavna tema intervjua je njegovo gostovanje u Vašingtonu i Briselu i sporazum koji je predsednik potpisao.

O kampanji Prištine

Predsednik Vučić je u večerašnjem intervjuu objasnio da Priština u narednih godinu dana više ne može da vodi kampanju priznavanja Kosova. 

O Izraelu

– Rekao sam da ne dolazi u obzir da se Srbija saglasi da Izrael prizna Kosovo. Rekao sam da to ne može da bude u našem sporazumu. Ja ću sutra to reći i Netanjahuu.

– Do kraja meseca ćemo da otvorimo kancelariju u Jerusalimu, kao i mnoge druge zemlje – najavio je predsednik.

Srbija uživa veliko poštovanje u svetu

Vučić je dodao da Srbija uživa veliko poštovanje u svetu.

– Kada pogledate jednu zemlju, malu Srbiju, kada ste videli da predsednik Srbije u sedam dana bude na važnom prijemu u Beloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsednikom Ruske Federacije, da ima razgovore sa Angelom Merkel, u Briselu, na najvišem niovu, sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam imao juče, sa Netanjahuom… Kada se to u sedam dana u istoriji Srbije dogodilo? Nikada. I to govori o poštovanju koje Srbija ima – rekao je Vučić.

O odnosima sa Kinom

– Daleko smo od 5G. Da li tu negde piše Kina? Ne piše u sporazumu da je reč o kineskoj opremi za 5G mrežui, već samo da je reč o 5G opremi. Mi ćemo gledati da ispunjavamo sve što piše u sporazumu. Time što poštujete onoi što kažete i potpišete, stičete ugled u međunarodnoj zajednici.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

O razgovoru sa Putinom

– Imao sam odličan razgovor sa Putinom. Mislim da ste mogli da vidite, posle jednog nesmotrenog posta Marije Zaharove, koliko je poštovanje Rusa prema meni i Srbiji – rekao je predsednik Srbije i dodao da se Putin nikada nije izvinjavao, ali da se zbog posta Zaharove izvinio.

Što se tiče tačke koja je potpisana o diverzifikaciji energetskih izvora, Vučić je rekao da nije u pitanju samo gas.

– To ne piše u sporazumu. Ja sam im rekao da ćemo mi da kupujemo gas koji je najjeftiniji, i koji nam najviše odgovara. Mi nemamo problem sa diverzifikacijom energenata, ali mi nećemo plaćati skuplje umesto povoljnog ruskog gasa.

Vučić je naglasio i da Putin odlično razume sve probleme sa kojima se suočava naša zemlja, i da je baš i zato dobio orden Aleksandra Nevskog.

– Putin ume da ceni činjenicu da smo mi mala zemlja koja se bori sa mnogo problema, i uprkos tome nastavljamo da rastemo.

– U Vašington smo otišli kad su svi albanski lideri govorili da idu po međusobno priznanje. Neki su zakazali izbore za 5, očekujući da ću 4. septembra potpisati priznanje”.

– Malići večeras kaže da će ZSO da bude tek kad ih Srbija prizna, a ne, ne, ne, to ne ide tako. To recite Americi. Sa Amerikom se tako ne pregovara. Neće se oni igrati sa tim, ispunjavaće ono što su Amerikancima obećali, a što se tiče Srbije, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze. Što se tiče priznanja Kosova, rekao sam to na najtežem mestu na svetu gde možete da kažete. Sada je tema kako sam sedeo i gde sam sedeo. Dok sam ja sedeo stajali su i Pens i Grenel i Kušner… Oni su svi stajali. Nikada nisam tražio, ni ovde u studiju, znate, meni nije važno kakva je stolica, važno mi je da imam sto da stavim papire. Tim ljudima kojima je važna stolica imam da kažemo: Mogao sam i da sedim na itisonu, nije mi to bitno, bitno mi je da se borim za zemlju koju volim, da zastupam interese Srbije i uradili smo dobar posao za zemlju – dodao je predsednik.

– Bio sam tri puta u Beloj kući, ali do ovog trenutka Srbiji nisu bila otvorena vrata Bele kuće. Bela kuća je bila rezervisana za Albance, kada govorim o narodima iz regiona. Zapravo, Bela kuća je bila otvorena za sve koji su protiv Srba. Sada smo to promenili, uspeli smo makar da odškrinemo ta vrata. Prvi put je Srbija označena kao važan partner. Nisam glup da mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima. Svejedno. Srbiji je ukazano poštovanje. Pogledajte njihove reakcije.

– Ja ću večeras pokušati da dam odgovor na sva vaša pitanja i da govorim nešto drugačije da bi ljudi razumeli ceo kontekst – rekao je predsednik i dodao da je u emisiju da je doneo originale potpisanih dokumenata.

On je rekao da su naše službe i pre odlaska u Vašington znale da će biti iznenađenja.

– Mi smo do pre godinu dana imali globalnu podelu na Istok i Zapad. U takvoj situaciji, Srbija je bila na evropskom putu gde je najveći broj zemalja priznao nezavisnost Kosova. Sa druge strane smo imali Rusiju i Kinu koje nisu priznali nezavisnost Kosova, ali nisu nam bile geografski bliske.

– Danas je ta situacija u svetu neuporedivo komplikovanija, imate Evropsku uniju, Nemačku, Sjedinjene Američke Države, imate Kinu i imate Rusiju. Kada sve to imate u vidu, pozicija Srbije nije nimalo laka. 

– Bela kuća je bila rezervisana za Albance – rekao je predsenik Vučić – Ovoga puta smo uspeli to da promenimo.

Preuzeto: srbijadanas.com