Vaše dete krade, kako i zašto!?

Deca svih uzrasta dolaze u razna iskušenja. Bili oni u vrtiću ili u srednjoj školi, opasnosti uvek postoje. Dete može biti uspešan đak, poslušan, ali u drugu ruku može raditi neprimerene stvari, kao što je krađa. 

Nemojte dete napadati ili kriviti ako ga uhvatite u krađi, razgovor uvek pomaže. Detetu je potrebno samo razumevanje i da ga neko usmeri na pravi put.

Mala deca, najčešće “kradu” igračke od druge dece. Ali mi to ne možemo nazvati krađom, kad oni još nisu svesni težine i značenja te reči, ali svakako ih moramo usmeriti i objasniti zašto to nije dobro.

Kod školaraca, oni obično znaju da uzimaju neke stvari i da ih ne plate, kao zaborave i to im jednostavno pređe u naviku.

Tinejdžeri, uglavnom dolaze u iskušenja kod dokazivanja u društvu, da osete neku moć ili neku vrstu uzbuđenja. Takođe ona deca koja su zapostavljena od strane roditelja, pa žele nekako da privuku njihovu pažnju rade ovakve stvari. Ili jednostavno nemaju dovoljno novca za ono što žele pa iz očaja ili silne želje za nečim dolaze u iskušenje da kradu.

kradljivica

Ako uhvatite vaše dete u krađi, pokušajte prvo da otkrijete koren problema zbog čega je to vaše dete uradilo. Kod veoma male dece isticati i ponavljati da je krađa pogrešna i da nije lepo to raditi, školarci bi već trebali znati da je krasti loše, a tinejdžerima obavljati česte razgovore pune razumevanja ili tražiti pomoć psihologa.

Jedna trećina dece koja je uhvaćena u krađi kaže da je za njih teško da prekinu. Tako da je jako važno da pomognete deci i tinejdžerima da shvate zašto je krađa pogrešna i da se mogu suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastave to da rade. 

Ko sve može da vam pomogne da otkrijete u čemu je problem:

porodični terapeut ili savetnik,

pedijatar (koji može da vas uputi na terapeuta),

sveštenik,

školski psiholog ili pedagog (pogotovo ako vaše dete krade u školi),

grupe podrške.

Šta god da je pravi uzrok krađe, ako postane navika za vaše dete ili tinejdžera, pričajte sa doktorom ili terapeutom da utvrdi šta je uzrok takvog ponašanja. Takođe je važno da ga rutinski nadgledate, držeći ga podalje od situacija u kojima je krađa iskušenje i postavite razumne posledice za krađu ako dođe do nje.

Piše: Vanja