Vaspitanje dece bez vike, moguće!?

Vaspitanje dece je izazov kako za roditelja tako i za samo dece. Deca prolaze kroz razne faze u razvoju, a roditelji zajedno sa njima. Za rešavanje nekog problema s detetom, nekada nije dovoljan samo razgovor, mora biti kazne ili vikanja. 

Dranje, kako deca to češće nazivaju, postaju česti razlozi a to sve proizilazi iz frustracije i nedovoljne kontrole besa samih roditelja. Neki roditelji ne vole da viču na svoje dete ili nisu navikli, ali u nekim određenim situacijama to nekada bude jedino rešenje. Bolje se derati ne dete nego ga udariti. Međutim, neki stručnjaci izjednačavaju ova dva načina(udaranje i vikanje) kao bitne stavke u vaspitanju dece. U ova oba slučaja glavni problem kod dece i roditelja je nedostatak komunikacije. Udaranje dece kao i vikanje na njih, može imati i suprotne efekte i biti loš primer da se samo na ova dva načina mogu rešiti neki određeni problemi.

download (1)

Dečje svađe su uobičajne i normalne, ali uglavnom i besmislene. Decu treba pustiti sami da rešavaju svoje probleme. Ali decu kroz te njihove sitne svađe usmeravati da probleme rešavaju razgovorom, a ne deranjem ili tučom.

Nered u kući. Jedan od veoma frustrirajućih problema kod majki koje su upravo sredile kuću. Samokontrola je veoma bitna, i naravno usmeravanja dece i razgovor o urađenom.

Ne treba preterivati, previše dranja, previše razgovora, previše udaranja, ni jedno od ovih metoda nije dobro u velikoj meri primenjivati na dete, kontra efekat uvek postoji. Ako se previše deremo na svoju decu, ona će postati imuna na vikanje, tako isto i za udaranje. Razgovor i malo povišen ton je sasvim dovoljno da deca shvate šta su pogrešila ili gde greše. Nekada se morate i udaljiti da deca sami shvate gde greše i kako da isprave svoje greške.

U nekim situacijama možemo reći da je vikanje opravdano, kao na primer istrčavanje dece na ulicu, približavanje struji, naginjanje na prozor, diranje noža i slične opasne stvari po dete. Cilj vikanja u ovim situacijama je da se detetu privuče pažnja da ne bih došlo do neke povrede. Obavezno nakon toga zagrlite dete i objasnite mu vaš postupak. 

Piše: Vanja