Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vaspitni stil prilagođen agresivnom detetu

Podrazumeva se da se niko ne rađa kao agresivan, i da to ne može da bude primaran karakter deteta. Ali, vreme i okolnosti u kojima živimo, učinili su nasilje i agresiju sastavnim delom naše svakodnevice, i često dominantnom osobinom dece. Zanimljivo je da agresivna deca odrastaju u porodicama u kojima su izražene krajnosti. Njima je ili sve dopušteno, a svaki njihov ispad roditelji opravdavaju i tolerišu, ili odrastaju u porodicama gde je izražen potpuni autoritarni vaspitni stil, gde nemaju pravo glasa niti slobodu ispoljavanja svojih emocija. Ova deca impulsivno reaguju, nisu spremna da saslušaju tuđe mišljenje, tvrdoglava su, često nervozna. Umesto verbalnim putem, na konflikte odgovaraju ljutnjom i inaćenjem.

Kažnjavanje

Vikanje i batine su uglavnom kontraproduktivne metode kao iskorenjivanje dečjeg besa. Dete mlađeg uzrasta vikanje može da shvati kao igru ili takmičenje ko će koga više da iznervira, ko ima više živaca, ko će biti glasniji. Fizičke kazne mogu uticati da dete trenutno prestane sa određenim ponašanjem, ali ono to čini iz straha ili želje da prestanete da ga dalje fizički kažnjavate, a ne zato što je naučilo nekakvu lekciju. Samim tim, nemate garanciju da će ubuduće paziti da isto ponašanje ne ponovi, a posledice po vaš odnos su trajne.

Ograničite gledanje TV-a

Često su upravo sadržaji koje dete vidi na TV-u okidači agresivnosti. Posebno su nepoželjni akcioni, horor i filmovi naučne fantastike. Na nasilne sadržaje deca reaguju tako što postepeno usvajaju stavove u kojima se koristi agresivnost kao model rešavanja konflikata, i sve manje su osetljiva na stvarno nasilje u svom okruženju.

Rasterećenje

Usmerite dete na fizičke aktivnosti (šetnje, vožnja bicikla…) ili timske sportove (oni više nego individualni omogućavaju vežbanje socijalne komunikacije sa vršnjacima). Igre slagalice, rad sa plastelinom, crtanje i bojenje… igre su kojima se istovremeno vežba pažnja i kreativnost, koordinacija pokret… ali i dete dodatno rasterećuju.

Pohvala

Na prvi pogled može da deluje nerealno, ali agresivci imaju malo samopouzdanja. Zato su za sebe stvorili prostor u kom se osećaju superiornijim, a sebe doživljavaju kao pobednike. Kako biste ojačali detetovo samopouzdanje, pohvalite ga svaki put kada umesto na agresivan način pokuša da vas u nešto ubedi argumentima.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: