VELIKA ŠANSA ZA NAŠU ZEMLJU I PRIVREDNIKE: Danas se Srbiji otvara tržište od 186 MILIONA LJUDI!

Srbija će od danas moći da izvozi 99 odsto svojih proizvoda bez carine u zemlje Evroazijske unije.

Novi proizvodi koji će se naći na tržištu od 186 miliona ljudi su više vrsta rakija, koziji i ovčiji sir, kao i 2000 tona cigareta godišnje. Sporazum o slobodnoj zoni trgovine sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgizijom potpisaće u petak premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Prema ranijem Sporazumu o slobodnoj trgovini, naša zemlja je veliki deo proizvoda i do sada mogla da izvozi bez carine u Rusiju, međutim, nakon potpisivanja sporazuma sa EAEU Srbija će ubuduće moći da izvozi bescarinski i u ostale zemlje članice ove Unije. 

Kako kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ovim sporazumom proširujemo listu proizvoda koje ćemo izvoziti bez carine, ali i tržište. 

rasim-ljajic

Srbija Danas / Jelena Obradović

– Sada ćemo izvozizi koziji i ovčiji sir u neograničenim količinama, sve vrste voća i voćnih rakija, takođe u neograničenim količinama, zatim 2000 tona cigareta, 400 tona tvrdog kravljeg sira, 90000 lirata vinjaka na godišnjem nivou. Ovi proizvodi stizaće u sve zemlje Unije, pa nam se otvara tržište od 186 miliona ljudi. I mnogo drugi proizvodi, osim šećera, živinskog mesa, penušavih vina i auto-delova izvoziće se bescarinski u neograničenim količinama. Ovo je velika šansa za našu zemlju i za privrednike – kaže Ljajić.

Prošle godine robna razmena Srbije sa 5 zemalja članica Evroazijske unije – Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom bila je vredna oko 3,1 milijardu evra, mana naša zemlja najviše izvozi u Rusiju, i to jabuke, nektarine, kao i smrznuto povrće.

Preuzeto: Srbija Danas