Veliko interesovanje za kupovinu seoskih kuća u kulskoj opštini

Konkurs za besplatnu dodelu seoskih kuća Ministarstva za brigu o selu raspisan je 28. juna, trajaće do 1. novembra, a pravo da se prijave imaju svi građani koji su državljani Srbije, sa prebivalištem u njoj i nisu stariji od 45 godina. Interesovanje za kupovinu kuća u ruralnim područjima u kulskoj opštini je veliko, jer se već dvadesetak bračnih parova iz kulske opštine interesovalo za podnošenje prijave, kaže Mile Tadić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula.
-Opština Kula učestvuje u programu Ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Uloga opštine Kula u ovom Programu Ministarstva je da pomaže građanima da popune prijavu, prikupe dokumentaciju i zajedno sa podnosiocima prijave pošalju dokumentaciju u Beograd.
Komisija koju je formiralo Ministarstvo za brigu o selu odlučuje o podnetim prijavama i na taj način dobijamo obaveštenje kome su od korisnika, odnosno, podnosioca prijave odobrena sredstva po ovom Konkursu. Nakon čega zajedno sprovodimo proceduru do Kupoprodajnog ugovora, kaže Mile Tadić, koji radi u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i na ovim poslovima.
Zainteresovani građani mogu doći lično u kancelariju 310, Opštinske uprave ili pozvati na telefon 751-156, gde će dobiti sve neophodne informacije i potrebnu dokumentaciju, dodaje Tadić.
-Naravno da bi građani mogli da učestvuju na Konkursu moraju da ispunjavaju određene uslove. Supružnici, vanbračni partneri ili mladi poljoprivrednici moraju da imaju ispod 45 godina, da je kuća koja je predložena za otkup bez tereta, da su imovinsko pravni odnosi rešeni i da su svi objekti na parceli legalizovani. Takođe, jedan od uslova je da potpisuju izjavu da su saglasni da će živeti u toj kući na selu i da prodavac kuće potpiše izjavu da je saglasan sa uslovima programa i da će prodati po maksimalnoj ceni od milion i 200 hiljada dinara, kaže Tadić, koji je istovremeno uputio zainteresovanima poziv da što pre dođu i da se informišu o uslovima Konkursa zbog velikog interesovanja.
Prema podacima nadležnog Ministarstva u Srbiji ima oko 150.000 praznih kuća koje su na raspolaganju mladim ljudima koji žele da se osamostale i ostanu da žive na selu. Oni koji se prijave na konkurs mogu sami da pronađu kuću koja im odgovara, a za čiji će otkup država davati do 1,2 miliona dinara.
Izvor:qmedia