Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vesić potpisao sporazume sa šest lokalnih samouprava o dodeli 9,2 miliona evra

Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa predstavnicima šest lokalnih samouprava ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekat u okviru programa „LIID“ u ukupnoj vrednosti od 9,2 miliona evra.

Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa MGSI potpisali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić za projekat rekonstrukcije i uređenja Futoškog parka, ukupne vrednosti 3,8 miliona evra, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić za projekat izgradnje fontane u parku u Kuli i uređenje parka sa delom ulice Đure Strugara i Maršala Tita, ukupne vrednosti 1,3 miliona evra.

Zatim predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković za projekat rekonstrukcije keja reke Svrljiški Timok, vrednosti 1,05 miliona evra, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, za projekat parternog uređenja zelenih površina sa pratećim instalacijama u selima Dublje, Grabovac, Kušićevo, Lukovica i Sedlare, vrednosti 736.000 evra.

Ugovore su potpisali i predsednik opštine Titel Dragan Božić, za projekat ugradnje energetski efikasnih svetlosnih izvora u sistemu javnog osvetljenja na teritoriji opštine Titel, vrednosti 1,1 milion evra i predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović, za projekat sanacije klizišta i rekonstrukcije ulice Bana Milutina, vrednosti 1,1 milion evra.

Program LIID koji zajedno realizuju MGSI, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj usmeren je na razvoj lokalne infrastrukture i institucionalno jačanje jedinica lokalne samouprave, a u okviru programa ć u narednih pet godina biti dodeljeno ukupno 265 miliona evra jedinicama lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora u Gradskoj kući u Novom Sadu, Vesić je rekao da je „LIID“ projekat koji na jedinstven način utiče na poboljšanje kvaliteta života građana Srbije.

„Ne postoji nijedan projekat koji je na ovaj način uključio lokalne samouprave u proces rešavanja problema koji postoje u njihovim zajednicama. Unapređenje infrastrukture, uređenje javnih površina i promocija urbane mobilnosti direktno doprinose boljem životu svakog našeg građanina. Ovaj program prati našu politiku da svako mesto u Srbiji postane bolje mesto za život ljudi“, rekao je Vesić.

Naveo je da je projekat LIID značajan zato što ć s realizovati u svih 145 lokalnih zajednica u našoj zemlji, koje će dobiti bespovratna sredstva da reše probleme koji često nisu prioritet na lokalnom nivou.

„Ovi projekti predstavljaju najbolje primere svega onoga čemu težimo u izgradnji budućnosti Srbije, a to su održivi lokalni razvoj i neprestani rad na obnovi i izgradnji infrastrukture kao ključnom faktoru rasta životnog standarda naših građana“, rekao je Vesić.

Tagovi:
Pročitajte još: