Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vesić: Stranci čine 30% svih zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji

Gradnja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ocenio je da su u Srbiji 30% svih zaposlenih u građevinarstvu stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Vesić je za Večernje novosti najavio da predstoji liberalizacija radnog zakonodavstva i rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

On je dodao da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Prema njegovim rečima u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

– Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji – rekao je Vesić za Večernje novosti.

Tagovi:
Pročitajte još: