Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“Veštačka inteligencija će do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi, a za pet mogućnosti celog čovečanstva”

Ilon Mask

Pod uslovom da bude dovoljno električne energije i dovoljno odgovarajućeg hardvera, veštačka inteligencija (AI) će već do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi.

A sposobnost veštačke inteligencije će premašiti mogućnosti čitavog čovečanstva – i to već u roku od narednih pet godina, smatra biznismen Ilon Mask.

Brži razvoj veštačke inteligencije bio je usporen nedostatkom neophodnih čipova, rekao je Mask u podkastu posvećenom investicijama – “U dobrom društvu”, voditelja Nikolaja Tangena, direktora Norges Bank Investment Management, investicionog fonda norveške centralne banke.

Zanimljivo je pomenuti da taj investicioni fond upravlja ulaganjima norveškog državnog penzionog fonda, najvećeg i najbogatijeg pojedinačnog državnog fonda na svetu, koji je u jednom trenutku bio vlasnik oko jedan odsto Maskove kompanije Tesla.

Nedostatak čipova se posebno odnosi na poluprovodnike kompanije Nvidia, koji se smatraju ključnim hardverskim komponentama za treniranje veštačke inteligencije i njen kasniji rad.

Razvoj veštačke inteligencije ograničava i sadašnji kapacitet električne mreže, što takođe predstavlja bitan ograničavajući faktor njenog razvoja, ističe Mask.

Većina ograničenja razvoja AI- ja su, u poslednje vreme, sve slabija, pa da bi najozbiljnija prepreka za brži napredak veštačke inteligencije mogao da bude upravo nedostatak struje, smatra izvršni direktor kompanije Tesla i vlasnik platforme X, koji je i jedan od suosnivača poznate organizacije za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI, sa čijim se ostalim osnivačima razišao 2018. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: