Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) „Ciglus Apatinus“ oduševio posetioce

„Ciglus Apatinus“ oduševio posetioce 4

U Narodnoj biblioteci „Miodrag Borisavljević“ u Apatinu, održana je video prezentacija pod nazivom „Ciglus Apatinus“ tokom koje su predstavljene građevinske opeke pronađene na području Apatina.

Njih je prikupio strastveni kolekcionar Đuro Bursać, koji u svojoj kolekciji ima više od 250 cigala iz različitih vremenskih perioda sa različitim oznakama. O poreklu ovih opeka i istorijatu, govorio je i sam kolekcionar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Na ovom području, području Apatina sam našao 261 oznaku. Ciglane su postojale od prvoga veka, pa sve do Drugog svetskog rata, oni su vršili usluge, ne samo što je bilo cigalara, već su i mnogi građani samostalno proizvodili i stavljali svoje oznake i popločavali trotoare, ekonomska dvorišta i zidali objekte. Ja sam ovde prikazao desetak opeka i desetak crteža gde sam sve opeke snimio na hamer kopiju, ispričao je kolekcionar.

Jedan od posetilaca video prezentacije Bela Kanjo, rekao je da je prijatno iznenađen video prezentacijom, ali i posvećenošću kolekcionara Bursaća.

Ja sam fasciniran sa Đurinim predavanjem. Ovo što je uradio za cigle, skidam kapu i poklanjam se. Stvarno je uradio velik posao i otišao je u detalje i stvarno je shvatio ozbiljno taj  njegov hobi, rekao je Kanjo.

Na kraju prezentacije prisutnima su podeljene knjižice autora Đure Bursaća, pod nazivom „Građevinske opeke koje su pronađene na području Apatina“, u kojima su prikazane sve cigle u posedu kolekcionara, a kroz slikovite prikaze i legende objašnjene su i oznake na njima.

Tagovi:
Pročitajte još: