fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Čika Savin kotlić – uspomena na najboljeg alaskog kuvara Apatina

Čika Savin kotlić – uspomena na najboljeg alaskog kuvara Apatina 10

Apatin, ribarski gradić koji leži na najlepšoj evropskoj reci, Dunavu, domaćin je međunarodnog gastronomskog događaja koji okuplja brojne ljubitelje ribe i kuvanja ribljeg paprikaša. U pitanju je manifestacija „Čika Savin kotlić“, koja se, sada već tradicionalno, organizuje u čast pokojnog čika Save, prvog apatinskog predratnog majstora pripreme alaskog kotlića. Čika Sava je decenijama radio u čuvenom restoranu „Šaran“, a njegov način pripreme ribljeg paprikaša očuvan je još uvek samo u apatinskoj sredini, pa je ova manifestacija jedinstvena prilika da se okusi autentičan ukus ove gastronomske poslastice koja je proslavila Apatin. Na jezeru Arka, nadomak Apatina, i ove godine  okupilo se više desetina učesnika iz brojnih zemalja iz okruženja, kao i iz Srbije. Domaćin manifestacije, Željko Rastović, predsednik Apatinskih amaterskih kuvara, navodi da je važno da Apatinci očuvaju sećanje na čika Savu.

„Mi organizujemo ovu manifestaciju već tri godine, veoma uspešno. To je sećanje na pokojnog čika Savu, koji je proslavio Apatin kuvanjem paprikaša. On je više od 50 godina kuvao paprikaš u Apatinu i po njemu je nastala ta tradicija i brend paprikaša“.

Rastović je istakao da je ovogodišnje izdanje najbrojnije i najmasovnije do sada.

„Mislim da nikad veće kuvanje nije bilo nego sad ovo. To su sve pravi majstori. Svi su pobednici, svi su šampioni. Imam tu iz šest zemalja, bar imam najavljenih. Trenutno ima prijavljenih oko 30, trideset jedan, dva kotlića, imali smo problema u tehničkom smislu, u organizaciji, pa morali smo otkazati jedno 14 kotlića, inače bilo bi veoma masovno“.

U istinski prelepom ambijentu, u prirodi, učesnici su mogli da se druže, uživaju i nadmeću se, a posetioci su imali priliku da isprobaju više desetina skuvanih paprikaša. Na pitanje šta bi moglo da privuče posetioce baš na ovu manifestaciju, čini se da organizator nema dilemu.

„Ovde je prava atrakcija. To je izletište veoma dobro, može se pecati, može da se odmara, može da se bavi sportom, rekreaciju svu da ovde imaju. Vidite vi sami kako je to lepo jezerce, i mislim da neće se pokajati. Svi koji su bili prošle godine, došli su i ove godine“.

Budući da su Apatinci poznati kao ljudi koji veoma drže do svoje tradicije i običaja, tradiciju kuvanja dobrog ribljeg paprikaša, prema rečima Željka Rastovića, neće prekidati. Šta više, on je najavio da bi ova manifestacija mogla da preraste u jedan ozbiljan, veliki, nadaleko poznat događaj.

„Moje viđenje je da bude to najveća manifestacija Evrope, ne samo Srbije. Ja mislim da sad u s tim čini mi se ima čim dolaze šest zemalja, da se takmiče, znači da smo uspeli u nečemu. A, planiram da proširim to da bude do 100 ekipa, 100 do 150 ekipa, to je veoma realno da bude za dve, tri godine“.

Svim šampionima kuvanja paprikaša, domaćini su obezbedili vredne nagrade, a upriličen je i adekvatan zabavni program, u kome su svi Apatinci i njihovi brojni gosti uživali, na samom kraju leta. Ovim entuzijastima, koji verno čuvaju uspomenu na najboljeg kuvara svog kraja, treba poželeti da u budućnosti slavu svog čika Save, ali i svog paprikaša, nastave da pronose širom zemlje i regiona.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE APATIN. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: