(VIDEO) „Dani ludaje“ u Kikindi od 9. do 12. septembra

U Somboru je Turistička organizacija Kikinde najavila predstojeću manifestaciju „Dani ludaje“, koja će se po 36. put održati od 9. do 12. septembra. Kako navode organizatori, ovaj događaj je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljivi brend Kikinde. Cilj je da se promovišu svi turistički, ali i privredni i kulturni potencijali Kikinde, kao i vrednosti ove banatske sredine ne samo u našoj zemlji nego i u inostranstvu. 

„Moram odmah da vam kažem da Kikinđani rado dolaze u Sombor, onda smo mi negde smatrali da je pravo vreme da mi organizovano dođemo u Sombor i da ponudimo Somborcima nešto što možda nisu ni znali da im je relativno blizu a da može da im bude interesantno. Mi promovišemo manifestaciju Dani ludaje, koja je kikindska najveća i najmasovnija manifestacija“, rekla je Jasmina Milankov v.d. direktora Turističke organizacije Kikinde.

Manifestacija u trajanju od četiri dana nudi mnoštvo događaja, pa se tako u najvećoj Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope mogu probati specijaliteti tog kraja, tzv. „banatski fruštuk“, nastupi raznih kulturno-umetničkih društava, a više od 500 mališana će maskirano prodefilovati gradom obučeni u plodove jeseni.

„Gosti su iz različitih gradova koji dolaze u naš grad, ove godine ćemo ugostiti prvi put zvanično i Herceg Novi, znači njihova gradska muzika i mažoretkinje će biti deo ovog programa i pratiće našu decu dok oni budu šetali gradom, naravno ono što je ustvari najatraktivnije a to je izbor najteže i najduže bundeve“, dodala je Milankov. 

Najteža bundeva, koja je oborila rekorde u Kikindi je izmerena 2019. godine, i iznosila je 639 kilograma. Najduža ludaja bila je 366 cm dugačka, a proizveo ju je Goran Lazić iz Kikinde, koji je iste godine, na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio Ginisov rekord, sa bundevom dugačkom čak 394,5 cm.