Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Dečije odeljenje Biblioteke u Odžacima – mesto usvajanja kulturnih obrazaca

Dečije odeljenje Biblioteke u Odžacima – mesto usvajanja kulturnih obrazaca 10

Na teritoriji opštine Odžaci posebna pažnja posvećuje se unapređenju uslova života najmlađih stanovnika, pa se tako posvećeno radi na kreiranju povoljnijeg okruženja za njihovo odrastanje. Jedna od ustanova koja, pored obrazovnih, najtemeljnije radi sa najmlađima zasigurno jeste Narodna biblioteka „Branko Radičević“, koja poseduje više ogranaka, i koja kontinuirano ulaže u proširenje fonda Dečijeg odeljenja. O važnosti i specifičnosti rada Dečijeg odeljenja govori Biljana Zlatković, direktorka Narodne biblioteke. 

„Što se tiče Dečijeg odeljenja, tu smo baš odvojili velika sredstva da bi postigli ovo što sada imamo. Ovo Odeljenje broji preko 8000 knjiga, i ono što je kod nas zanimljivo, a to je da nama dolaze deca posle škole, i posle vrtića, jer smo mi nekako kao produžena ruka predškolstva, i za one u nižem školskom uzrastu. Zato i jeste ovde sve tako postavljeno da oni mogu da crtaju, da slikaju, da sede, i izmenili smo ulazni deo, gde majke često sede sa njima, pa onda listaju knjige, čitaju im, mogu da pričaju, i ostaju kod nas. Tu su zbrinuti i mi ih već prepoznajemo, znamo im imena i sa njima se družimo, no međutim specifičnost kod nas je, to mene veoma zabavlja i to mi je jako lepo, a to je što mi imamo mnogo članova u uzrastu od 3 do 5 godina, i oni kada utrče ovde, bukvalno kleknu pored ovih knjiga i počnu da vade, jer već znaju gde su knjige odvojene za njih“. 

Budući da je za kvalitetan i zdrav razvoj dece izuzetno važno da od najranijeg perioda steknu čitalačke navike i nauče osnovne kulturne obrasce, ova ustanova veoma mnogo sredstava i energije ulaže upravo u proširenje fonda i pružanje što većeg broja kvalitetne dečije literature. Šarenolikost ponude je nešto što najviše privlači kako decu, tako i njihove roditelje. 

“Velika sredstva, uz pomoć lokalne samouprave, izdvojena su upravo za taj uzrast i za tu vrstu knjiga koje su neki prelazni oblik između knjige i igračke, kako bi to njima bilo zanimljivo. Na početku smo za one najmlađe nabavili ove pipalice, gde oni mogu dodirom da osete knjigu, i da im bude lakše i lepše. Za one malo starije imamo knjige kao što je recimo „Grozon“,osim priča oni dobijaju i sliku, dobijaju informaciju šta se dešava posle, i razvija im se motorika, što je veoma bitno, i o tome smo baš brinuli tokom nabavki ovih knjiga. Suština je da oni moraju da pronađu gde moraju šta da urade, da bi do određenog odgovora. Tako da, nije to samo kao e sad se čita, roditelji ih često puste da se sami snalaze. Imamo mnogo knjiga na ovu temu. Znači, one su kao neka mala naučna laboratorija, gde postoji prozorčić sa pitanjem i kada se otvori dobiju se svi mogući odgovori koje mi možemo na to pitanje da očekujemo. Moja koleginica na Dečijem odeljenju je posebnu pažnju sada obratila na knjige koje su sa osvetljenjem. Znači, na postavljeno pitanje vi imate odgovor, ali da bi bilo još lepše i zanimljivije, vi imate i reflector”. 

Kako ističe Biljana Zlatković, Dečije odeljenje je uvek izuzetno dobro posećeno, što nije neobično, budući da ovde sa decom rade entuzijasti, koji su istinski posvećeni potrebama dece. Osim najmlađim članovima, pažnja se posvećuje i onim malo starijima, osnovcima, a na pitanje šta je najtraženije  na ovom Odeljenju, biliotekarka Jovanka Blanuša navodi neke od popularnih dečijih naslova.

„Za decu ranog školskog uzrasta ima tu nekoliko domaćih autora, ja uvek vrlo rado preporučujem domaće autore, i to oni jako vole. To je sad nova knjiga, „Zov vode“ se zove. Stvarno je jako dobra i moje mišljenje, a i mišljenje dece. Već su krenuli da je traže, čuli su jedni od drugih, i već su krenuli da traže tu knjigu. Sad su u zadnje vreme počeli stripove da čitaju. I to je interesantno jer najviše „Mange“ traže, to je sad nešto popularno među njima“. 

Čini se da Dečije odeljenje Narodne biblioteke u Odžacima ima svetlu čitalačku budućnost, a opremljenost ovog dela Biblioteke, kao i srdačan i topao doček zaposlenih, garantuju da će Biblioteka ostati omiljena ustanova okupljanja dece i njihovih roditelja.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: