fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Deronje – selo tambura, fijakera, krofni i paprikaša

Deronje - selo tambura, fijakera, krofni i paprikaša 10

Defileom kroz centar sela, otpočela je ovogodišnja manifestacija „Tambura u srcu Deronja“. Ova manifestacija svoje korene vuče u tradiciji koja se vezuje za čitav ovaj kraj Vojvodine, a to je – sviranje tambure. A, kako tambura bez konja, fijakera, snaša i salaša? Deronjčani su ove godine upriličili bogat program, kako muzički, tako i zabavni, a posetioci su uživali i u lokalnim poslasticama koje su spremile vredne ruke ovdašnjih žena. Igor Praća, jedan od organizatora manifestacije, govori o značaju iste kako za Deronje, tako i za celokupnu opštinu Odžaci. 

Treća „Tambura u srcu Deronja“, tradicija. Puno smo želeli, puno smo radili za ovo, i ovih godina unazad, sve nam se to ostvaruje, jer smo puno želeli ovo sve. Napravićemo da svake godine bude pomaknuto makar jedan korak napred, zato što je dobra ekipa i ljudi su prepoznali ovo što smo mi okupili na jednom mestu četiri, pet tradicija, autentičnih, vezanih za Deronje. Okupili smo najbolje krofne, okupili smo najbolje fijakere, najbolje kotliće, najbolje tamburaše. To se pokazalo, svi putevi vode u Deronje. Deronjčani su dobri domaćini, oni su pokazali da taj dan su spremni i da svoje goste pozovu, da dođu ovde da prošetaju, tako da puno znači za naše selo, a i za sva sela koja imaju tradiciju nekih ovako sličnih događaja, kao našeg.”

Posetioci su uživali u izuzetno kvalitetnom i dobro osmišljenom programu, pa smo neke od njih pitali da nam kažu šta im se najviše dopalo. 

U suštini, sve je super. Najbolje je kuvanje paprikaša, koje je ono glavno, ima hladno pivo posle toga, muzika, sve u fulu. Svako ko ima prilike trebalo bi ovde da dođe, da ovo vidi, druženje, društvo.”

Što se meni najviše sviđa, to je kuvanje ovčijeg paprikaša, jer to je predstavljanje našeg sela u pravom smislu, u pravom duhu našeg sela. Naše selo je poznato po kuvanju pravog paprikaša, gde se paprikaš jede viljuškom, a ne kašikom. Manifestaciju vidimo kao jedno predstavljanje sela, koje će nas nadalje proslaviti i pokazati naše selo, po čemu smo poznati. Po tamburi, po krofnijadi, po kuvanju ovčijeg paprikaša, po održavanju naše meštanske tradicije.”

Neki od posetilaca došli su i iz udaljenih krajeva naše lepe države. Njih smo upitali, šta to ima u Deronjama, što ih dovodi upravo ovde? 

Kada bi me neko pitao šta to ima u Deronjama, ja bih mu rekla, dođi da doživiš, jer bez doživljaja ovoga ovde, malo su reči. Kad su reči malo i kad nisu dovoljne, onda dođeš na ovakav jedan festival, i samo uživaš. Zato pozivam sve, zaista, da dođu. Dođite da se družimo, da vidite kako je to lepo. Život na selu i ovakve manifestacije će nas sačuvati od mnogo čega, čega se već negde i plašimo. Ali, mi smo danas doveli i svoje naslednike, ja sam dovela svoju unuku, da prenesemo, to je važno, što bi kazali naše beše. Sad je na njima.”

Celokupnu manifestaciju, svojim spektakularnim koncertom uveličao je Dejan Matić, a neposredno pre njegovog nastupa, Deronjčanima i njihovim gostima predstavila su se mnogobrojna kulturno-umetnička društva, koja su pokazala bogato i raznoliko kulturno nasleđe odžačkog kraja. Ovo nasleđe nastavili su da neguju, prema onome što smo videli, i mlađi naraštaji, pa tako ovakva manifestacija predstavlja autentičan spoj mladosti i iskustva. A, to je recept koji garantuje uspeh. Deronjčani ga, svakako, već odavno znaju.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: