fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Dobrovoljno davanje krvi u Somboru

Na današnju akciju dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se 48 davaoca, od kojih je posle lekarskog pregleda njih 45 dalo krv, devet žena i 36 muškaraca. Njih  troje su po prvi put dobrovoljno dali krv. Crveni krst Sombor, u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, akciju je organizovao u prostorijama Centra za edukaciju. 

Zbog pandemije izazvane koronavirusom, smanjene su zalihe svih krvnih grupa, a kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno, kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato, ovim putem apelujemo na sve građane, kojima zdravstveno stanje to dozvoljava, da se odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje Crveni krst Sombor. Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju svi zdravi punoletni građani do navršenih 65 godina života.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama. Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija i radnih površina, postavlja se dezobarijera i vrši se dezinfekcija ruku svi učesnika akcije, svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri koriste zaštitna sredstva, ekipa Zavoda za zaštitu krvi koristi svoju zaštitnu opremu, po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

Tagovi:
Pročitajte još: