(VIDEO – FOTO) Ministar Zoran Đorđević posetio danas Opštinu Odžaci

Danas je u Odžacima boravio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević. U okviru ove posete, održan je sastanak sa predsednicom opštine Odžaci, Latinkom Vasiljković i njenim saradnicima, gde se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u Odžačkoj opštini i planovima koji čekaju realizaciju u ovoj godini.

Nakon sastanka, ministar se u pratnji svojih domaćina uputio u “Dnevni boravak” u Odžacima i obišao sve korisnike ove ustanove, čije funkcionisanje delom finansira i resorno ministarstvo.

Ministarstvo zajedno sa lokalnom samoupravom finansira funkcionisanje ovog dnevnog boravka i Odžački Dnevni boravak učestvuje na programskim konkursima, a očekujemo da ove godine Dnevni boravak u Odžacima dobije i licencu što će biti još jedan korak napred u kvalitativnom smislu”, istakao je ministar Đorđević.

Prema rečima Latinke Vasiljković, ova poseta resornog ministra je od velikog značaja za Odžake, naročito zbog redovnog apliciranja na konkurse koje raspisuje upravo ovo ministarstvo. “Pre nekoliko dana odobrena su nam sredstva u iznosu od 3,9 miliona dinara, te će se, pored sredstava koja ulaže lokalna samouprava za namene usluga socijalne zaštite, svakako značajno unaprediti pružanje ovih usluga”, kaze Vasiljkovićeva.

Sekretar udruženja “Zlatna Barka”, Milinka Studen, ističe da je veoma važno za roditelje, čija deca imaju odredjene smetnje u razvoju, što ministar pokazuje interesovanje za život i funkcionisanje ovih i sličnih udruženja u manjim sredinama:”Želim da se zahvalim ministru na poseti i na interesovanju kako se u lokalu funkcioniše i drago mi je, s obzirom da dnevni boravak pri udruženju postoji od 2005. godine, uz odredjenu finansijsku pomoć i ministarstva i lokalne samouprave, uspeva da našim korisnicima pruži jedan lepši i kvalitetniji način života.” 

Kako je Đorđević naglasio, cilj je da se osobe sa poteškoćama u razvoju izvuku iz institucija, jer se najbolji napredak pokazuje kada se nalaze u biološkim porodicama. Takodje, može se očekivati i produženje radnog vremena dnevnih boravaka, kako bi se olakšalo roditeljstvo porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju.

“Po uzoru na upravo otvoren dnevni boravak u Beogradu, koji je jedan od najmodernijih na Balkanu, i to može da nam bude recept kako može nešto da se uradi kako bi bili poboljšani uslovi boravka u tim ustanovama i mi ćemo svakako težiti u budućnosti ka tome, ali to iziskuje i prilična finansijska sredstva ali i vreme”, rekao je ministar.