(VIDEO – FOTO) Pokrajinski sekretar za sport i omladinu posetio opštinu Odžaci

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez, posetio je danas opštinu Odžaci. U saradnji sa savetnikom za sport i menadžerom, Markom Adamovićem, on je predstavio projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica –„ActiveGirls”, koji sufinansira Evropska unija kroz INTERREG – IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. Goste su ispred opštine Odžaci dočekali predsednica opštine, mr Latinka Vasiljković, član Opštinskog veća Nebojša Nikolić, kao i sekretar Sportskog saveza Mihajlo Sujer, a priliku da učestvuje na ovom projektu dobila je OŠ “Bora Stanković”, iz Karavukova.

Batez je naglasio da je podrška ženskom sportu jedan od prioriteta u Programu razvoja sporta u Vojvodini i istakao, da nizak nivo fizičke aktivnosti među devojčicama ima značajne posledice po njihovo zdravlje. U skladu sa tim, osnovni cilj projekta je podrška saradnji u oblasti sporta, kako bi se razvili adekvatni pristupi ka rešavanju problema niskog nivoa fizičke aktivnosti devojčicaa osnovno školskog uzrasta (od 7 -15 godina ) u prekograničnom regionu, što bi omogućilo njihovu pozitivnu vezu sa sportom kao ključnim faktorom za vođenje zdravog načina života.

U sklopu projekta podrške biće izrađene aplikacije za mobilne telefone i tablete, koje će sadržati ponudu sportskih klubova i aktivnosti za devojčice u opštinama koje su obuhvaćene projektom, ali i u susednim opštinama. Pored toga, projekat obuhvata i prikupljanje podataka o programima za devojčice koje nude sportske organizacije, dvodnevne radionice za profesore fizičkog vaspitanja, četvorodnevni kamp za devojčice u Mađarskoj, četvorodnevni kamp u Adi, kao i opremanje svih osnovnih škola koje učestvuju u projektu sa sportskim spravama i rekvizitima za časove fizičkog vaspitanja.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu po prvi put je u svojoj istoriji dobio projekat prekogranične saradnje i upravo zbog toga smo mi danas ovde u Odžacima vezano za implementaciju ovog projekta. Vrednost ovog projekta je 210 hiljada eura a donacija Evropske unije je 179 hiljada eura”, istakao je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, naglasila je da su na današnjem radnom sastanku dogovoreni dalji koraci o samoj implementaciji ovog projekta, kao i to da će opština Odžaci biti dobar partner u sprovođenju svih projektnih aktivnosti:”Na današnjem radnom sastanku dogovorili smo korake u samoj implementaciji ovog projekta i ono što je bitno da smo ovom prilikom pokazali da će opština Odžaci biti odličan partner u sprovođenju svih projektnih aktivnosti” istakla je Vasiljkovićeva.

Nakon sastanka, prisutni su obišli OŠ ″Bora Stanković″ iz Karavukova, a u projektu učestvuje još pet opština a to su opština Vrbas, Mali Iđoš, Apatin, Novi Kneževac i opština Čoka.