Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Istočnogotska plemkinja i „Karavukovo“ stil izrade nakita

Istočnogotska plemkinja i „Karavukovo“ stil izrade nakita

Mnogo je neverovatnih priča i legendi koje u nama bude znatiželju i izazivaju pažnju. Uzevši u obzir da je u opštini Odžaci otkriven značajan broj važnih arheoloških nalazišta, ove legende i pretpostavke samo dodatno dobijaju na obimu. U ovoj konkretno priči, ono što daje posebnu čar je činjenica da ona nije izmišljena, nije samo legenda, nije predanje, ni bajka, već naučno potvrđena teza koja govori o jednoj istočnogotskoj plemkinji, njenim predmetima, ali i onome što je njenim otkrićem u amanet ostalo stanovnicima opštine Odžaci, a naročito Karavukovčanima.

Naime, jedno od najznačajnih otkrića koje je ostalo iz perioda seobe naroda, a koje je poznato svetskoj stručnoj javnosti jeste grob nekadašnje istočnogotske princeze, odnosno plemkinje, upravo u blizini naseljenog mesta Karavukovo. Zbog izuzetne važnosti ovog otkrića, on je prenet u Budimpeštu i tamo se i dan danas nalazi, a izgled predmeta i najvažnijih segmenata moguće je kroz fotografije videti i u Muzejskoj jedinici Odžaci.

Više o ovoj priči saznali smo od kustosa-arheologa u Muzejskoj jedinici Odžaci, Branislava Vasova.

-On je otkriven 1905. ili 1906. godine, a 1907. je mađarski Nacionalni muzej otkupio grobni nalaz. U tom grobnom nalazu najznačajniji predmet je kopča koja je pronađena, koja je postala eponimna i dala ime za ceo način proizvodnje nakita polovinom V veka, tako da se taj stil izrade nakita zove „Karavukovo“ stil, po lokalitetu gde je pronađena-u okolini Karavukova.

Pored ovog otkrića, Vasov govori o još jednom važnom eksponatu koji je ovom prilikom pronađen.

-Značajno je mnogo što je pronađen jedan novčić, zlatnik iz 443. godine, koji nije ni korišćen, što nam ukazuje da je to otprilike taj period, s obzirom da novčić ne mora ukazivati tačan datum. Možda je on dospeo tu i kasnije, al ovde se radi o preciznom datovanju, što je period dominacije Huna, odnosno Atile Biča Božjeg, kada je bio na vrhuncu moći hunski plemenski savez. Ceo taj nalaz uglavnom većina naučnika pripisuje Gotima, odnosno Ostrogotima ili Istočnim Gotima, koji su na ovim prostorima živeli do kraja V veka, kada posle napuštaju i osvajaju Italiju.

Iako se radi o vrlo značajnim arheološkim otkrićima, ovi predmeti su mnogo poznatiji u inostranim krugovima nego kod nas. To se naročito odnosi na kopču, kojom su se mnogo više bavili strani autori. Vasov ovde navodi da je kopča najverovatnije nastala u nekoj od kasnoantičkih radionica u Podunavlju, kao i da kod nas još uvek ne dobija zasluženu pažnju.

Zato, prvom sledećom prilikom posetite Muzejsku jedinicu u Odžacima i saznajte sve ovo, ali i mnogo više. Sasvim sigurno, stvorićete potpuno novu sliku o podneblju na kojem živite!

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: