(VIDEO) Kako Somborci obeležavaju srpsku Novu godinu?

Multinacionalna sredina kao što je Sombor sa svojim okolnim selima obeležava brojne datume i svetkovine iz šarenolikog nacionalnog miljea. Tako će večeras brojni Somborci biti deo organizovanog slavlja priređenog povodom dočeka pravoslavne Nove godine.

Somborci rado obeležavaju proslave Novih godina, pa će većina i večeras slaviti po Julijanskom kalendaru. U prijatnom porodičnom okruženju ili sa prijateljima u omiljenim ugostiteljskim objektima večeras će biti veselo.

“Ovu Novu godinu uvek obeležavamo sa porodicom i decom. I tako, u krugu porodice, u stanu, eventualno izađemo na trg ukoliko se priprema nekakav koncert”, saopštio je jedan sugrađanin.

“Evo, ja ću Novu godinu proslaviti sa svojim prijateljima u kafe Pabasu, to je moje omiljeno mesto, a moža odem i u Akvarijum”, kazao je drugi.

Neki sugrađani ipak ne pridaju značaj dvostrukom obeležavanju dočeka Nove godine.

“Nekada izađemo uveče, zavisi od vremena a zavisi i od društva. A kod kuće malo pripremimo drugačije nego običnih dana”, rekao je jedan Somborac.

“Na žalost ne izlazim večeras. Imamo malu decu pa oko njih moram. Obeležim uobičajeno, skromno, ništa posebno”, dodao je drugi sugrađanin.

U nekim domovima i danas se poštuju tradicionalni pravoslavni običaji.

“Mi idemo u crkvu, a posle je svečani ručak, lomi se kolač, Božićni kolač koji se čuva do Nove godine i onda se lomi. Ko ima dečicu, sa njima i suprugom, zalije se, odnosno prelije crvenim vinom pa se izdubi sredina kolača i razmeni među sobom u porodici”, ispričao je Milovan Krnajac.

Već desetu godinu za redom Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ ogranizuje doček Nove godine ispred hrama Svetog Đorđa.

“Ove godine smo predvideli da program počne u 21 sat, a goste će zabavljati narodni ansambl sa vokalnim solistima. S obzirom na ovo hladno vreme, potrudićemo se da i ove godine svi prisutni budu posluženi toplim napicima da se malo ugreju. Sa crkvenom opštinom smo dogovorili da naš hram bude sve vreme otvoren i da građani tokom proslave mogu da uđu i u hram”, objasnio je Duško Sekulić, predsednik Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“.

Proslavu Pravoslavnog novog ljeta, Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ pripremaju zajedno sa Turističkom organizacijom i uz podršku grada Sombora.

Preuzeto: rtv.rs