Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Kolonizacija i stvaranje novog obogaćenog lica odžačke opštine

Kolonizacija i stvaranje novog obogaćenog lica odžačke opštine 10

Neposredno po završetku Drugog svetskog rata, doneta je odluka o zasedanju Avnoja, te donošenju agrarne reforme i kolonizacije. Ta odluka, omogućila je stvaranje multietničke, multinacionalne i multikonfesionalne Vojvodine kakvu danas poznajemo. Šta je to konkretno značilo i šta je to donelo Odžacima, saznajemo od Marka Bajčeva, kustosa-istoričara Muzejske jedinice u Odžacima.

-To je konkretno za prostor odžačke opštine značilo doseljavanje stanovništva iz da kažem slabije razvijenih krajeva tadašnje Jugoslavije, u privredno bogatiju i rodniju Vojvodinu. Konkretno, kolonisti koji su naseljeni tokom 1945/’46. i 1947. godine najviše su dolazili iz Pirotskog, Niškog i Topličkog i Vranjskog okruga. Njihov uticaj vidi se i dan danas. Oni su sa sobom doneli značajne predmete, doneli su svoje običaje, tradiciju i kulturu. Veliki broj manifestacija u Odžacima se danas održava između ostalog i zahvaljujući tom uticaju sa juga Srbije i tu se čuva njihov identitet, koji je prošao kroz različite faze i različite periode, tačnije kroz drugu polovinu XX veka i u velikoj meri će uticati da opština Odžaci izgleda danas takva kakva jeste.

Kada su u pitanju eksponati koji svedoče o kolonizaciji stanovnika, a koje posetioci mogu da vide i o njima više da čuju u Muzejskoj jedinici, Bajčev posebno izdvaja dva važna dokumenta.

-Kada je u pitanju naša zbirka kolonizacije i perioda doseljavanja stanovništva posle Drugog svetskog rata,  važni pisani istorijski izvori koji o tome svedoče jesu dva dokumenta koja poseduje naša ustanova. Reč je o izveštaju Tehničke sekcije za naseljavanje sela Deronje 1946. godine, kao i list “Kolonista”, koji nam govori o obradi zemlje posle Drugog svetskog rata, jer velike količine zemlje su bile neobrađene i to je bio veliki problem koji se morao pod hitno rešiti. Tako da je to bio jedan od prvih zadataka nove komunističke vlasti,  kako bi se izvršio što brži preporod zemlje. Sama posleratna obnova države će trajati u narednim godinama posle Drugog svetskog rata, a ona će svakako obuhvatiti i teritoriju opštine Odžaci i u pitanju je prvi petogodišnji plan obnove države, kasnije i drugi i naravno veliki broj radnih akcija koje su obuhvatale posleratnu obnovu. Naša ustanova takođe poseduje i veliki broj plakata i zahvalnica udarnim brigadama iz Odžaka, koje su učestvovale u radnim akcijama pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, zaključuje Bajčev.

Sve u svemu, reklo bi se da je u ovom slučaju kolonizacija opštini Odžaci učinila dobro. Osim vrednih, radnih i posvećenih domaćina, ona je omogućila spajanje različitosti i time trajno obogatila duh ove izuzetne sredine.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: