fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Kulturni centar Apatin – negovanje kulture kao najviše vrednosti jednog društva

Kulturni centar Apatin – negovanje kulture kao najviše vrednosti jednog društva 10

Na teritoriji opštine Apatin, stanovništvo je posebno posvećeno negovanju kulture i očuvanju kulturnih vrednosti, na kojima se temelji njihova društvena zajednica. Centar okupljanja kulturnih delatnika, ali i ljubitelja kulture, predstavlja upravo jedna važna institucija – Kulturni centar Apatin, koji postoji već nekoliko decenija. Iako je kroz godine menjao svoju strukturu i nazive, suština ove ustanove ostala je ista. Više o istorijatu Kulturnog centra govori direktorka ustanove, Danijela Obradović.

„Od 1949. do 1952. godine se gradio i to je nastalo dobrovoljnim radom kolonista, koji su došli iz Like, tako da se smatra u tom periodu da je počela sa aktivnostima, Kulturni centar, u drugom svojstvu, bio je Kulturno-propagandni centar, pa Informativni centar, svoj naziv je menjao, a ovako kao opštinski Kulturni centar postoji od 2001. godine“.

Samim sadržajima koje nudi Kulturni centar, a koji su već poprimili epitete tradicionalnih, Apatinci se izuzetno ponose.

„Kulturni centar je ustanova kulture koja se bavi reprezentacijom svih oblika stvaralaštva, tako da u okviru naše ustanove i naše osnovne delatnosti jeste da se bavimo organizacijom pozorišnih predstava, koncerata, bioskopskih projekcija. U sklopu Kulturnog centra deluje i Galerija „Meander“, sa svojim dugogodišnjim izlagačkim aktivnostima, preko 60 godina, tako da se trudimo da našim građanima, i svim onim koji žele da dođu i da posete Apatin, ponudimo sadržajne programe. Ono što bih posebno istakla jeste da, kao mali grad, imamo dva festivala. Imamo Festival kratke forme „Potpis“, koji organizujemo poslednje nedelje septembra meseca. U poslednjoj nedelji oktobra meseca, organizujemo i pozorišni festival, tu gostuju pozorišne profesionalne predstave, a ove godine smo se odlučili i da bude predstava za naše najmlađe sugrađane. Tako da sam sigurna da će svi uživati koji posete taj naš, osmi po redu, pozorišni festival“.

Zgrada Kulturnog centra je, zajedno sa freskama Rudolfa Udvarija izrađenim na tavanici Velike sale, proglašena za spomenik kulture. Pored Velike scene, na kojoj se organizuju brojne velike manifestacije, kao i pozorišne predstave, ova ustanova poseduje i Malu salu, za programe manjeg formata – književne večeri, radionice, edukacije i slično. U okviru Kulturnog centra uspešno deluje i Dramski studio, koji vodi dugogodišnji pozorišni entuzijasta, Dušan Gladić.

„Kao datum osnivanja Dramskog studija vodimo deseti decembar 2001. godine i počeli smo sa Dramskim studijom odraslih, da bi posle nekoliko godina uključili i Dramski studio za decu i omladinu i kroz ovih dvadeset i nešto godina imali smo više od 35, skoro 40 premijera, u oba uzrasta. Naravno, bogat rad počinje tako što se učimo prvo glumi, znači prvih par meseci radimo kao Školu glume. Kroz Školu glume je prošlo više od 300, 400 dece i odraslih, za ovih dvadesetak godina i naravno, na raznim festivalima u amaterskoj konkurenciji, opštinskim, zonskim, pokrajinskim, pa i republičkim, osvojili smo više od 150 nagrada, što za predstavu, što za režiju, što za muziku, što za glumu“.

Gladić navodi da su Apatinci veoma posvećeni praćenju rada Dramskog studija, te da njihovo pregalaštvo uvek naiđe na aplauze u sali. Osim toga, on objašnjava i zašto misli da je bavljenje kulturom važan segment života ljudi.

„Kultura je zaista, kao i sport, važan segment našeg života. Dosta često i putujemo, gostujemo, i kod nas dolaze druga amaterska pozorišta i amaterske grupe, stvaraju se neraskidiva prijateljstva. Ono što je važno, svagde ostavimo nekakav utisak, a i ta mesta i ljudi koje upoznajemo, ostavljaju utisak i na nas, mislim da je zaista sa kulturom lepše, bolje i snažnije“.

Direktorka Kulturnog centra takođe ističe značaj očuvanja kulture.

„Mislim da kultura oplemenjuje čoveka i kultura je ono što nas razlikuje od svih drugih nižih bića. Kroz kulturu se duhovno oplemenjujemo, učimo, a uvek se kaže da je znanje jedino što nam ne može se uzeti, tako da mislim da kultura življenja generalno je jako važna, kultura ponašanja, kultura svega onoga što ljudsko biće predstavlja“.

Nebrojene nagrade, aplauzi, izuzetan odziv publike, sve ove stvari svedoče u prilog jednom, a to je da je apatinska sredina ona sredina koja prepoznaje, voli, neguje i ceni kulturne vrednosti, te da teži očuvanju istih. Kulturni centar, kao nosilac najvećeg broja kulturnih aktivnosti u Apatinu i okolini, ima, čini se, osiguranu i svetlu budućnost.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE APATIN. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: