Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Muzejska jedinica Odžaci-čuvar istorijskog i arheološkog blaga ovih prostora

Muzejska jedinica Odžaci-čuvar istorijskog i arheološkog blaga ovih prostora 10

Muzejska jedinica u Odžacima prolazeći kroz različite oblike udruživanja i razvoja, menjala je svoj oblik, status i lokaciju više puta. Počevši od šezdesetih godina  XX veka, kada je formirana Arheološka sekcija pri Osnovnoj školi “Boris Kidrič”, preko intenzivnog i kontinuiranog sakupljanja arheoloških nalaza i rekognosciranja terena, 1980. godine dolazi do stvaranja Muzejske jedinice Odžaci, koja je bila u sastavu Narodnog univerziteta u Odžacima, da bio od 1990. godine, počela da deluje pod okriljem Narodne biblioteke „Branko Radičević“.

Danas, Muzejska jedinica Odžaci radi u novom prostoru, u zasebnoj zgradi koja je renovirana 2013. godine. Obezbeđene su nove vitrine za sve prikupljene vredne eksponate, a renoviran je i Depo muzejske jedinice, čime su stvoreni odlični uslovi za čuvanje i proučavanje arheološkog materijala.

Muzej poseduje arheološku, istorijsku i etnografsku zbirku.

-Muzejska jedinica u Odžacima je nastala 1980. godine, a proistekla je iz arheološke sekcije koju je predvodio lokalni učitelj i zaljubljenik u arheologiju, Sergej Karmanski. Zbirka Muzejske jedinice je nastala pre svega od brojnog arheološkog materijala koji je prikupljen sa lokaliteta Donja Branjevina, koji je otkriven još 1965. godine, kada su na ovim prostorima bile velike poplave  Dunava. U tim borbama protiv poplava, Sergej Karamanski je zapazio taj lokalitet kada su bageri počeli da uništavaju taj lokalitet i uvideo značaj tog lokaliteta. Radi se o jednom izuzetnom lokalitetu iz perioda ranog neolita, što je u tom periodu bilo nepoznato na ovim prostorima, objašnjava Branislav Vasov, kustos-arheolog Muzejske jedinice u Odžacima.

Izloženi eksponati uglavnom su pronađeni na arheološkim nalazištima u Odžacima i okolini, među kojima je najznačajnije nalazište „Donja Branjevina“, gde je pronađen najvredniji eksponat-statua „Crvenokosa boginja“, koja je predstavljala simbol plodnosti, a koja je nastala pre 7000 godina.

Pored toga, Muzejska jedinica obiluje i brojnim eksponatima koji su svedoci načina života na ovim prostorima tokom minulih vekova, o čemu smo više saznali od Marka Bajčeva, kustosa-istoričara ove Muzejske jedinice.

-Istorijsko odeljenje Muzejske jedinice u Odžacima, jedno je od dva odeljenja koje ulaze u sastav naše ustanove. Ono se pre svega bavi prikupljanjem, sabiranjem i publikovanjem muzejskog materijala, a tu se pre svega misli na materijalne i na pisane izvore. Najveći broj predmeta koji se nalaze kako u našoj stalnoj postavci, tako i predmeti koji uključuju materijal naše ustanove, su sačinjeni od drveta, papira, metala i oni su najčešće i prikazani u našoj postavci. E sada, sve zbirke naše ustanove govore o bogatoj tradiciji i kulturi naroda našeg prostora, naše opštine, što je od neprocenjivog značaja kako bismo pre svega našim posetiocima i našoj publici prikazali i objasnili kako je nekada čovek živeo, u prethodnih nekoliko vekova, na prostoru opštine Odžaci, ističe Marko.

Muzejska jedinica Odžaci je za posetioce otvorena radnim danima od 8:00 do 15:00 časova, a u cilju edukacije dece i mladih uspostavljena je stalna saradnja sa predškolskom ustanovom i osnovnim školama, te im je kroz različite kreativne radionice omogućeno upoznavanje i dalje učenje o izuzetnim otkirićima pronađenim u njihovom neposrednom okruženju.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: