Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Narodna biblioteka „Branko Radičević“ u Odžacima – tihi čuvar kulture

Narodna biblioteka „Branko Radičević“ u Odžacima – tihi čuvar kulture 10

Odžačka Narodna biblioteka „Branko Radičević“, sa svojim brojnim ograncima, predstavlja centralnu ustanovu kulture, pismenosti, jezika, tradicije i običaja brojnih naroda koji nastanjuju ovu opštinu. Svojim temeljnim i posvećenim pristupom očuvanju i proširenju fonda Biblioteke, kao i brojnim aktivnostima koje tokom godine sporovodi, svrstava se među ustanove koje predstavljaju praktično centar okupljanja svih ljubitelja kako pisane reči, tako i onih koji vole da svoje slobodno vreme provedu na kreativan i zanimljiv način. Njeno postojanje datira od 1945. godine, poseduje impozantan broj naslova, a više o radu same Biblioteke govori direktorka ustanove, Biljana Zlatković.

„Biblioteka u Odžacima, osim Biblioteke koja je centralna, gde je Odeljenje odraslih, Dečije odeljenje broji još osam ogranaka. Ovo podvlačim zato što smo jedni od retkih u Srbiji, gde postoji osam ogranaka, od nas jedino ima više Sombor, i svi su oni aktivni. Znači, svaki ogranak ima svoju biblioteku, ona je uređena po standardima, sređena, i ima zadovoljavajući broj i fond knjiga. Da bi Bibioteka postojala, minimum treba da ima 3000 knjiga, ali ja ću odmah reći da nijedan naš ogranak nema ispod 5000 knjiga, na šta smo zaista ponosni. Biblioteka ukupno broji, bez ove godine, ove godine je uvedeno preko hiljadu knjiga, a to za sada ne znamo jer treba statistiku tek da izvučemo, ali za sada imamo 87.790 monografskih jedinica. Zadovoljni smo našim fondom, naravno uvek može više i trudimo se svake godine da dopunimo ono što nam se traži, ono što je zanimljivo, ono što je atraktivno, da izađemo svima u susret“.

Prema rečima direktorke Zlatković, ustanova kojom rukovodi ima izuzetnu saradnju sa Predškolskom ustanovom „Poletarac“, kao i sa svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Odžaci, ali jedna od njihovih aktivnosti koja se posebno izdvaja, i odavno prevazilazi okvire same bibliotečke delatnosti, jeste rad sa starijim sugrađanima.

„Posebno za grupaciju starijih od 65 godina, sa njima imamo saradnju koja je preko interneta, Skajpa, razgovor sa njihovim bližnjim. Ako nešto treba oko telefona da se pomogne, i ustvari ona tehnika koja njih zbunjuje”.

Kako Biblioteka služi kao svojevrsno mesto susreta raznih generacija stanovništva i njihovo upoznavanje, druženje i razmenu iskustava, ne samo čitalačkih, već i onih životnih, lokalna samouprava je uvidela značaj ove ustanove i omogućila nešto što inače nije karakteristika rada Biblioteka.

„Članarina nije bila velika, na godišnjem nivou, ali predsednik opštine i uopšte naši osnivači su odlučili da na nivou cele naše opštine bude gratis članarina, i koliko god da je to malo, vidim kako osmeh se razlaže na lice, bilo da su deca ili stariji, jer to oni ne doživljavaju samo kao nisam dao novac, nego kao jednu vrstu časti zato što su bili ovde, i što su bili naši prijatelji, uzimali knjige i onda mi njih darujemo, da oni budu još više sa nama. Ali, odrazilo se na broj članova. Doduše, mislim da će više da se odrazi na Dečije odeljenje, ali nije, više se odrazilo stariju populaciju, i na one ljude koji su otišli u penziju, koji su još mladi i vitalni, koji još imaju puno toga da daju, i koji su se okrenuli ka Biblioteci, nekom zajedničkom druženju sa nama i čitanju“.

Biljana je posebno istakla zadovoljstvo masovnošću članstva u Biblioteci, pa tako ono broji preko 1300 kako odraslih članova, tako i dece, te naglašava da je ova brojka pokazatelj toga koliko su stanovnici odžačke opštine naklonjeni čitanju i očuvanju kulturnih obrazaca, tradicije i istorije. Uspešnost u dosadašnjem radu obavezuje ovu ustanovu da u budućnosti krupnim koracima gazi prema razvoju i daljem unapređenju kako fonda, tako i aktivnosti koje pruža svojim članovima.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: