fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Negovanje tradicije ribarskog esnafa u Apatinu

Negovanje tradicije ribarskog esnafa u Apatinu 10

Apatinska sredina vekovima je poznata po svom autentičnom razvoju ribarskog esnafa. Da ovo nije slučajno, svedoči činjenica da je ovaj kraj smešten na Dunavu, sa Gornjim Podunavljem koje je prirodno blago ove zemlje, ali i čitave regije kroz koju protiče najlepša evropska reka. U ime očuvanja ribarske tradicije, Apatinci već decenijama unazad organizuju manifestaciju „Apatinske ribarske večeri“, koja za njih praktično predstavlja najvažniji događaj u godini. Više o značaju ove manifestacije govori predsednica opštine, Dubravka Korać.

“Apatinske ribarske večeri su najveći praznik grada Apatina, i velika je čast biti domaćin 59. Apatinskih ribarskih večeri. Naravno, to je moderna istorija manifestacije koja broji 59 godina, a Apatinske ribarske večeri su karakteristične za Apatin prethodnih nekoliko vekova, jer proističu iz tradicije ribarskog esnafa. Apatinci, koji su van Apatina i van države, planiraju svoje godišnje odmore prema terminu ribarskih večeri. Prosto to je vreme kada se svi mi skupimo ovde u Apatinu, kada vidimo prijatelje, poznanike, koje nismo susretali u prethodnom periodu.”

Prilikom ove višednevne manifestacije, Apatinci i njihovi gosti imaju priliku da se oprobaju u kuvanju ribljeg paprikaša koji je ovaj kraj proslavio širom sveta, ali i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, tematskim izložbama i šarenolikom programu, koji za cilj ima da pokaže sve lepote, raskošnu tradiciju i kulturološke obrasce koju ovaj dunavski gradić ima da ponudi. Apatinci s ponosom ističu sve prednosti svog kraja, kao i činjenicu da predano rade na tome da svoje običaje, tradiciju, kulturu i gastronomiju. Posetioci manifestacije, upitani da istaknu ono što ovaj kraj i sam program ribarskih večeri čini posebnim, naveli su sledeće:

“Dunav, reka, dobra riba, dobri ljudi, dobro druženje, dobra energija, dobra atmosfera.”

“Apatin je lep, čist grad, da mogu da kažem da je čistiji i lepši od mog Pančeva. Sad ćemo prošetati pa ću probati paprikaš i sve ostale vase đakonije.”

“Generalno je cela manifestacija izuzetno lepa i ima puno naroda i svašta se može videti.”

Uz izvanredne muzičare, mnogobrojne majstore za riblji paprikaš, vrsne ribolovce, kvalitetnu atmosferu i dobre domaćine, Apatin je i ove godine dokazao da ne nosi bez razloga epitet ribarskog grada, te da će svoju laskavu titulu nastaviti da neguje i čuva u budućnosti. Potomci će, zasigurno, znati po čemu je kraj u kome su rođeni tako izrazito svoj i autentičan.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE APATIN. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: