fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Očuvanje higijene i zdrave životne sredine imperativi u radu JKP „Čistoća“ Sombor

JKP Čistoća Sombor - Dragan Radojičić 1

Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ Sombor uspešno posluje već dugi niz godina, na polju održavanja javne higijene, a osnovna svrha poslovanja ovog preduzeća je očuvanje zdrave životne sredine i podizanje ekološke svesti građana. Direktor ove ustanove, Dragan Radojčić, navodi da je jedna od važnijih akcija koje u toku godine sprovodi JKP „Čistoća“ Sombor svakako „Mesec čistoće“. Uklanjanje divljih deponija jedan je od imperativa u radu ovog preduzeća, a poslednjih godina organizovan je niz aktivnosti koje su za svoj primarni cilj imale uklanjanje većeg broja divljih deponija.

Zahvaljujući razumevanju Grada i ta akcija se sprovodi o trošku Grada, gde građani mogu da iznesu svo kabasto smeće, od građevinskog materijala, granjevine i svega onog ostalog, baštenskoga otpada, da iznesu i samim tim se u toku godine i smanjuje količina smeća i tih divljih deponija koje su bile u Gradu. Taj „Mesec čistoće“ je izuzetno dobar i mislim da je to ogledalo za svim ostalim lokalnim upravama, gde će na osnovu „Meseca čistoće“ smanjiti količinu tih divljih deponija po gradu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Radojčić je naveo da je poslednjih nekoliko godina generisanje smeća uvećano, ali da se preduzeće uspešno nosi sa ovim fenomenom.

Uvećao se obim posla i uvećao se obim toga smeća. Mi smo u prošloj godini sakupili negde, na godišnjem nivou, oko 40 hiljada kubika smeća. Znači, za pet hiljada kubika je uvećano 2021. godine. Znači, 2020. godine je bilo negde 35 hiljada, a 2021. godina 40 hiljada kubika smeća, deponovano, odvezeno na deponiju u Rančevo. U Mesecu čistoće koji svake godine se održava u mesecu aprilu, mi smo sakupili negde oko 12 hiljada i 600 kubika smeća, u 2022. godini, a u 2021. je bilo 9 hiljada kubika, što je značajna količina i kubikaža smeća.

Osim toga, u prethodnom periodu ovo preduzeće je, u saradnji sa Gradom Somborom i Ministarstvom zaštite životne sredine, obezbedilo nove kontejnere i kante za odlaganje otpada.

Imali smo par tih akcija i par tih projekata koji su prošli, evo ove godine i prošle godine povukli smo iz Ministarstva kante za građanstvo, tako da u ovoj godini 1860 kanti je podeljeno građanima, što je značajan broj. Prošle godine smo isto povukli jedan deo kanti, gde smo samo u Kljajićevu zamenili kante, koje su bile metalne, te posude za odlaganje otpada, mi smo podelili ljudima plastične kante.

Direktor „Čistoće“ najavio je da je u planu da se u budućnosti realizuje i projekat postavke podzemnih kontejnera, koji bi značajno doprineli čistoći grada, kao i postavljanje novih zelenih ostrva i kontejnerskih ograda, koji, osim iz ekoloških razloga, daju i estetski lepšu sliku grada. On je takođe uputio apel nesavesnim sugrađanima da svoje smeće odlažu na za to predviđenim mestima, kao i da kabasti otpad ne odlažu u kontejnere, koji nisu namenjeni tome, već da pozovu „Čistoću“, te da će nadležne službe izaći u susret svim potrebama svojih sugrađana, kako bi teritorija Grada Sombora ostala onakva kakva je oduvek i bila – zelena, čista i uređena.

Tagovi:
Pročitajte još: