(VIDEO) Održana otvarajuća konferencija na projektu “Razvijanje održivih prekograničnih klastera”

Danas je, u Skupštinskoj sali zgrade Županije, održana otvarajuća konferencija povodom učešća grada Sombora u projektu „Razvijanje održivih prekograničnih klastera”, koji Grad realizuje u saradnji sa gradom Belišće iz Hrvatske. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnica grada Sombora sa saradnicima i predstavnici na projektu iz Belišća, na čelu sa direktorom Razvojne agencije  grada Belišće, Mariom Maralinom.

Cilj je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast kapaciteta i potencijala za zapošljavanje malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz uspostavljanje dva zajednička prekogranična klastera u sektoru poljoprivrede i primenjenih IT rešenja u poljoprivredi i mašinskoj inženjerskoj industriji, koje koordiniraju institucije za podršku poslovanju i istraživačke institucije, na području grada Sombora i grada Belišća.

„Projekat prekograničnih klastera, koji na neki način otvaramo ovom prilikom zapravo za grad Sombor podrazumeva jednu veliku šansu da se oproba i u daljem razvoju malih i srednjih preduzeća na svojoj teritoriji, ali ovaj put kroz jedan klaster koji će imati za cilj da se bavi onim što su najveći resursi na teritoriji grada, dakle poljoprivredom, ali isto tako i odgovarajućom primenom IT rešenja upravo u ovoj oblasti. Sa druge strane, ova vrsta prekogranične saradnje je posebna šansa za sve nas, za privredni razvoj, kako sa jedne strane Sombora na teritoriji Republike Srbije, tako i opštine Belišće na teritoriji Republike Hrvatske i da u tom smislu, tu vrstu prekogranične saradnje afirmišemo dalji privredni razvoj“, rekla je gradonačenica grada Sombora Dušanka Golubović.

Prema rečima Saše Bošnjaka, koordinatora za EU projekte grada Sombora, plan je da se napravi klaster za metalsku industriju u Belišću, dok će se u Somboru praviti klaster koji će biti u oblasti poljoprivrede i primene novih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Vrednost projekta je preko milion evra.

„Vrednost projekta je nešto malo više od 1,1 miliona evra. Projekat realizuje pet partnera. Dva partnera su iz Srbije. Grad Sombor kao vodeći partner i Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj odnosno NALED su iz Srbije, a partneri iz Hrvatske su Fakultet za agrobiotehničke znanosti, Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka i lokalna Razvojna agencija iz Belišća“, objašnjava Bošnjak.

Mario Maralin, direktor Razvojne agencije grada Belišća, kaže da je ono čime će se konkretno baviti klaster na području Belišća jeste papir, te da će, s obzirom da je grad Belišće industrijski grad, ovaj klaster samo doprineti realizaciji projekta koji će omogućiti otvaranje novih fabrika na području njihovog  grada. On dodaje i da će upravo ovaj klaster doprineti pokretanju nekih budućih inicijativa:„Znači sam projekat je i više nego održiv s obzirom da kroz predmetni projekat ćemo omogućiti  izradu određenih studija koje će omogućiti da lokalni preduzetnici na osnovu tih studija pokrenu neke nove preduzetničke inicijative.“

Projekat je započet 1. juna 2019. godine i trajaće dve godine, odnosno do 31. maja 2021. godine, a njime su obuhvaćeni Zapadnobački okrug i Osječko-baranjska županija.