fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Opština Odžaci brine o sugrađanima sa invaliditetom

U 2020. godini, opština Odžaci je od Ministarstva za socijalni rad, preko nenamenskih transfera, dobila više od tri i po miliona dinara za razvoj socijalne zaštite. Ta sredstva su iskorišćena za pomoć osobama koje su korisnici Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Sem sredstava iz republičkog budžeta, opština Odžaci je opredelila određena sredstva iz sopstvenog budžeta, a isti iznos predviđen je i za narednu godinu.

 „Uz sufinansiranje opštine, za socijalnu i dečiju zaštitu, za 2020. godinu opredeljeno je 19 miliona 445 hiljada, od čega je za MNRO opredeljeno četiri miliona. Za usluge socijalne zaštite, pomoć u kući starim invalidnim licima, opredeljeno je 13 miliona 273 hiljade i za socijalnu zaštitu za decu sa smetnjama u razvoju, odnosno lični pratilac deteta, odvojeno je oko dva miliona“, izjavila je Dejana Salaj, zamenica predsednika opštine Odžaci.

Kao primer dobre prakse, u opštinskoj upravi u Odžacima, zaposlen je srazmeran broj osoba sa invaliditetom, koliko je propisano zakonskim okvirima. Sem inkluzije na takav način, opština se trudi da svojim sugrađanima koji imaju određene zdravstvene tegobe, svakodnevni život olakša i na druge načine. 

„Imamo obezbeđene prilaze i rampe, prilagođene da kažem prilaze i rampe u svim objektima Doma zdravlja, u opštinskoj upravi, u socijalnom republičkom fondu za PIO i zdravstveno osiguranje, u svim objektima vrtića, planiramo da obezbedimo još prilaze u pojedinim školama“, dodala je Dejana.

Sem saradnje sa Udruženjem MNRO, opština u mnogome pomaže Centru za socijalni rad u raznim aktivnostima.

„Što se tiče Centra za socijalni rad, imamo odličnu saradnju, mislim da smo intenzivirali tu saradnju, i obezbeđujemo sredstva za finansiranje kako samog njihovog rada, tako i za socijalne pomoći, jednokratne novčane pomoći za lečenje, pomoć za nabavku ogreva, za sam rad smo opredelili u ovoj godini oko sedam miliona 600 hiljada“, rekla je zamenica predsednika opštine.  

Za Centar za socijalni rad, opštinskim budžetom za 2021. godinu, koji je nedavno usvojen, predviđeno je da se izdvoji osam miliona dinara. 

Ovaj sadržaj deo je projekta „Ostani svoj – budi drugačiji“, sufinansiranog od strane opštine Odžaci. 

Tagovi:
Pročitajte još: