fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Otkriven mural u Staparu posvećen Staparskom ćilimu

Stapar, mural Staparska ruža 2

Danas je na zgradi Zadružnog doma u Staparu predstavljen mural posvećen Staparskom ćilimu, koji je jedan od najvrednijih nematerijalnih kulturnih dobara u Srbiji.

Udruženje žena „Staparska ruža“ iz ovog naseljenog mesta prepoznato je po specifičnoj izradi Staparskog ćilima, te je u okviru Evropskog projekta Interreg DANURB+, koji uključuje šest Podunavskih zemalja, oslikan ovaj mural.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Kako ističe Dragana Siljanović Kozoderović, urbanista ispred JKP „Prostor“, cilj ovog murala jeste da se poveća vidljivost nematerijalnog kulturnog nasleđa.

“Zato smo i izabrali mural, jer je ovo državni put, da svakome ko nema veze sa ovom pričom, skrene pažnju, staće, slikaće mural i ljudi će mu ispričati, a gore su prostorije u kojima oni mogu i da kupe nešto“, rekla je Siljanović Kozoderović.

O značaju ovog murala za Udruženje žena „Staparska ruža“ govori predsednica udruženja Mira Kovačev.

“Znači nam puno, dobili smo još veću vidljivost, „ruža“ sama od sebe već šest godina radi, ali samim tim smo dobili podršku, kako bi sam centar krasio ovaj mural“.

Podršku ovom projektu, kao i radu staparskog udruženja, pružio je i Grad Sombor, a o značaju murala rekla je Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma.
“Sve ono što može da privuče dodatnu pažnju posetilaca i turista duž ove rute svakako da znači. Poznato je da Grad Sombor ima mnoštvo materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrednosti, uz to dosta prisustva prirodnih vrednosti kao što je Gornje Podunavlje“, istakla je Miljević.

Autori ovog murala su umetnici Danijel Ivanović Vuper i Nikola Mihajlović, a Projekat Interreg DANURB+ finansira se iz Evropskih fondova.

Tagovi:
Pročitajte još: