(VIDEO) Otvoren osmi po redu „Somborski salon“

Osmi “Somborski Salon”, smotra somborskog likovnog stvaralaštva, otvoren je u utorak, 11. avgusta, u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Postavka je sačinjena od radova likovnih umetnika koji su rođeni ili žive i rade na teritoriji Grada Sombora, a selekciju je napravio Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, koji je odlučio da ovogodišnju postavku “Somborskog Salona” čine radovi 26 umetnika. Posetioci će biti u prilici da vide dela iz oblasti slikarstva, skulpture, digitalne animacije,  fotografije, prostorne i digitalne instalacije i drugih vidova vizuelnog izražavanja.

Po rečima selektora izložbe Save Stepanova, postojala je tendencija da se iskoriste sve najbolje moguće snage u Somboru koje postoje, a bile su neaktivne:“Dosta dugo je trebalo da se uključe mladi, novi akademski umetnici, sad smo, čini mi se to postigli na ovom salonu koji je uhvatio korak sa onim što se dešava u likovnoj umetnosti kod nas“, rekao je Stepanov.

Pobednici ovogodišnjeg Salona su radovi Tatjane Dimitrijević i Andreje Petraković, a po rečima direktorke KC „Laza Kostić“ Vesne Šašić, publika će pobedničke, kao i ostale radove na ovoj izložbi, moći da pogleda do 28. avgusta ove godine, ali uz poštovanje svih mera koje je propisao krizni štab, a tiče se zaštite od epidemije Korona virusa:“U narednim radnim danima galerija radi od 8 časova pre podne do 14 časova i subotom od 9 do 13 časova. Pošto uvek postoji veliko interesovanje, postoji mogućnost da malo produžimo izložbu“, najavila je Šašić.

Pored zainteresovanih građana Sombora, otvaranje ovogodišnjeg Salona posetio je i popularni glumac Žarko Stepanov, koji nije krio svoje oduiševljenje Somborom kao gradom kulture:“Sombor je prelep, čuo sam inače divne priče a evo i uverio sam se pošto baš uživam u gradu i nadam se da ću ponovo doći već za filmski festival, i drago mi je da Sombor gaji razne kulturne programe i da je poseban u regionu po svemu tome“.