Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Otvorena “Letnja škola istorije i kulture Srba” na Pedagoškom fakultetu

Sombor - Letnja škola istorije i kulture Srba

Danas je u Somboru, na Pedagoškom fakultetu, počela sa radom “Letnja škola istorije i kulture Srba”, koju ova obrazovna ustanova organizuje u saradnji sa Zajedničkim većem opština Vukovar, iz Republike Hrvatske. U radu Letnje škole učestvuje 16 srednjoškolaca srpske nacionalnosti, a koji žive u Vukovaru i Zagrebu. Domaćini njima i njihovim profesorima su učenici Gimnazije „Veljko Petrović“, a predavači na ovom programu su nastavnici Pedagoškog fakulteta.

Otvaranju Letnje škole prisustvovali su, ispred Grada Sombora, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov. Prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević. On je istakao značaj ovakvih razmena.

„Letnja škola koja radi na našem identitetu, na našem samopoštovanju, istorija, kultura, duhovnost, jezik jesu teme Škole u kojoj učestvuju naši učenici iz Vukovara, naši sunarodnici. Mislim da je uvek dobro razgovarati o jeziku, da je uvek dobro govoriti o kulturi, o jednom nasleđu koje nam je zajedničko. Siguran sam da iz toga lakše proizilazi promišljanje o demokratiji i slobodi. Siguran sam da ćemo na ovaj način, zapravo, doprineti da kroz principe, kroz vrednosti, gradimo naše samopoštovanje“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

Projekat je podržao i Fond za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, a direktor Fonda Duško Ćutilo naveo je da su ovakvi programi od suštinskog značaja za razvoj dobrih odnosa u regionu.

„Mislim da je veoma značajno održavanje i realizovanje ovakvih projekata. Drago mi je da je Pedagoški fakultet u Somboru prepoznao ovu, ovu dobru ideju, i danas i narednih dana će biti domaćin i organizatori ove jedne Letnje škole, koja opet ima za cilj da decu iz Vukovara, koja su srpske nacionalnosti, upoznaju sa istorijom, sa kulturom srpskog naroda. Ali, mnogo važnije od svega toga jeste da se stiču nova prijateljstva, da se grade mostovi saradnje i da u nekom narednom periodu i oni budu možda organizatori sličnih, sličnih dečijih kampova“.

Grad Sombor poznat je kao dobar domaćin, pa će tako u narednih nekoliko dana gosti iz Hrvatske imati priliku da se, osim učenja, posvete i obilasku somborskih gradskih znamenitosti.

gallery

Tagovi:
Pročitajte još: