fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Poreklo i razvoj Odžaka tokom prethodnih vekova

Poreklo i razvoj Odžaka tokom prethodnih vekova

Poreklo imena naseljenog mesta Odžaci vezuje se za više različitih kultura. Prvenstveno, vezuje se za turski jezik, gde se koristi u vojnoj terminologiji i označava vojnu posadu. U skladu sa tim, mesto je i nazvano “Odzlak”, potom na nemačkom “Hanfhausen”, da bi na mađarskom nakon prvobitnog “Kéménd”, koji se prvi put pominje 1522. godine i označava mali dimnjak, mesto bilo nazvano “Hódság”, odakle se preuzima i prilagođava kasnijem odžak, te od toga i “Odžaci”. Neki pak kažu da su Odžaci dobili naziv po bosanskom Odžaku, odakle je u 16. veku doseljeno 7 srpskih porodica.

U oba slučaja, prvi pomen Odžaka vezuje se za 16. vek, a više o događanjima koji su obeležili taj period rekao nam je Marko Bajčev, kustos-istoričar Muzejske jedinice u Odžacima.

-Odžaci se prvi put spominju 1557. godine, zvanično, u turskim tefterima, pošto je prostor Bačke, a samim tim i Odžaci, bili su pod turskom upravom. Situacija se menja posle Velikog bečkog rata, kada se pojačava uticaj Austrougarske monarhije na ovim prostorima i može se reći da tada Odžaci počinju sa svojim kontinuiranim privrednim razvojem. Šta to konkretno znači? Za Odžake je važna 1755. godina. Ona nam govori o prvom masovnijem naseljavanju Odžaka sa 300 nemačkih porodica iz Elzasa, Badena i Virtenberga. Te nemačke porodice će, možemo slobodno reći, postaviti temelje urbanizacije i izgradnje našeg mesta u narednim vekovima.

Nakon njihovog doseljavanja, dolazi do ubrzanog privrednog i društvenog razvoja Odžaka. Osnovana je prva škola, sagrađena je crkva, održavaju se nedeljni sajmovi i godišnji vašari, a mesto dobija i status trgovišta. Sve to intenzivno prati razvoj zanatstva, čemu svedoči i replika Zanatskog pisma izloženog u Muzejskoj jedinici.

-U pitanju je replika iz 1851. godine, koja nam svedoči o razvoju zanatstva u Odžacima. Konkretno u pitanju je razvoj kovačkog zanata gde je jedan šegrt, kasnije kalfa, zbog svog primernog vladanja i ponašanja, postao glavni majstor. Za sve je to bilo potrebno oko desetak godina. To je bio jedan proces gde se do zvanja glavnog majstora morao proći put kalfe i kasnije da bi se to samo zvanje i dobilo. Sam dokument je pisan na mađarskom jeziku u mestu Filipovo, današnji Bački Gračac. Sam dokument sadrži pečat i sadrži potpise članova kovačkog zanata, što nam svedoči o izuzetno važnom pisanom istorijskom dokumentu za taj period, za polovinu XIX veka, zaključuje Bajčev.

Uzevši u obzir veliki razvoj koji je obeležio prošlo vreme, ali i sve potencijale savremenog vremena, kao i sve kvalitete koje ova multinacionalna i multientička sredina nudi, ne preostaje ništa drugo nego da se nastavi sa posvećenim radom, kako bi nastavili tragom razvoja, unapređenja i građenja uspešne budućnosti za sve građane ove opštine. Sasvim sigurno elana i ideja ne fali.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: