Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Promocija domaće radinosti i proizvoda od bundeve – 9. Dani bundeve u Kuli

Promocija domaće radinosti i proizvoda od bundeve – 9. Dani bundeve u Kuli 10

Već devet godina zaredom, s jeseni se u Kuli održava važna manifestacija koja promoviše domaću radinost i proizvode od bundeve, pod nazivom Dani bundeve. Ovogodišnje izdanje Dana bundeve, održanog u Velikom parku u centru grada, okupilo je više desetina izlagača, ali i veliki broj građana. Da je manifestacija značajna za razvoj Kule, ali i celokupne Vojvodine i turističkih potencijala ovog kraja, svedoči i podrška koju organizatori imaju od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević, iskoristio je priliku da podseti na značaj razvoja ovakvih manifestacija.

„Moja impresija svaki put kada dođem u Kulu jeste da je Kula naprednije i lepše mesto za život građana Kule i Kula jeste primer aktivne lokalne samouprave, ne samo kroz ovu manifestaciju, nego i kroz druge manifestacije. Ova manifestacija raste, iz godine u godinu, što samo pokazuje da je Kula postala veoma primamljivo mesto za izlagače, a to s druge strane znači da je postala primamljivo mesto i za turiste i mi ćemo, kao i do sada, podržavati ovu manifestaciju. Mislim da je ovo pravi način kako se gradi jedna nova, kvalitetna turistička destinacija i Kula svakako već godinama gradi tu destinaciju, a sada sam siguran da zauzima i značajno mesto na turističkoj mapi Srbije“.

Organizaciju potpisuje Udruženje „Eko Kula“, a Kristina Ilin, članica Udruženja, ističe da je osnovna ideja vodilja da se ispromovišu proizvodi od bundeve, koji su u ovim krajevima svakako među omiljenim poslasticama.

„Sve je krenulo u dvorištu Gazdinstva Bobić, koji su se bavili proizvodnjom hladnog ceđenog bundevinog ulja, pa smo ono razmišljali kako da promovišemo bundevu kao namirnicu, da malo upoznamo ljude i u dvorištu su krenula takmičenja u kuvanju jela od bundeve, pa nam je dvorište postalo malo, izašli smo prvo ispred Pošte, i onda prešli u Gradski park i eto sad smo tu. Uglavnom se trudimo da to budu ručni radovi, domaći proizvodi, zimnica, znači sve što je vezano za ručni rad. Veliku podršku imamo od opštine Kula, Turističke organizacije opštine Kula, Pokrajinskog sekretarijata za turizam“.

Finansijsku i tehničku podršku, neizostavno pruža lokalna samouprava, uvidevši koliko je malim proizvođačima važno da imaju priliku da svoje proizvode predstave većem broju ljudi. Upravo zbog toga, ali i zbog impozantnog odziva građana, prema rečima predsednika opštine Damjana Miljanića, opština Kula nastaviće da pruža adekvatne uslove za realizaciju Dana bundeve.

„Ova manifestacija nije naša najveća manifestacija, ali je sigurno jedna od najtoplijih i onako najlepših manifestacija, ovde u kulskom parku, sledeće godine, uveren sam, u potpuno obnovljenom kulskom parku, zato što bi trebalo da u toku sledeće godine krenu i veliki radovi na ovome prostoru. A, manifestacija koja okuplja nekoliko udruženja, pre svega „Eko Kulu“, koja je nosilac samog događaja, koja je polako rasla, uključila mnoge druge organizacije, odnedavno i Udruženje odgajivača sitnih životinja i razne druge organizacije i udruženja, i onako ispunjava ono što smo i zamislili da postignemo, da većina građana dođe ovde i uživa u ovome programu“.

Čini se da razvojni potencijali Kule ne leže samo u dobrom geografskom položaju i izuzetnoj posvećenosti unapređenju uslova u privredi, već i u pomaganju malim proizvođačima, turizmu, kao i manifestacijama koje pronose ime Kule širom regiona. U godinama koje dolaze, neophodno je kontinuirano, pažljivo planiranje daljeg rasta i razvoja ovakvih i sličnih aktivnosti, a građani će to umeti da adekvatno podrže i isprate.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE KULA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: