(VIDEO) Proslavljeno sedam vekova Bačkog Brega

Meštani Bačkog Brega su u nedelju, 25.08.2019. godine proslavili jubilej, 700 godina od pojave prvih pisanih dokumenata koji govore o naselju Bereg.

Centralni program održan je na letnjoj pozornici gde su mnogobrojni posetioci imali priliku da čuju o istoriji Bačkog Brega i da vide nastupe bereških tamburaša i članova HKUD „S.S. Kranjčević“.

U ime domaćina prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković.„Ovo danas je dokaz da jedna mesna zajednica, zajedno sa udruženjima građana, uz određene napore može da organizuje jednu ovakvu manifestaciju, a sve uz podršku Grada Sombora“ istakao je Ratković.

Sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak poručio je da će Vlada Republike Srbije, Autonomna pokrajina Vojvodina, kao i Zapadnobački okrug i Grad Sombor i u buduće čuvati i negovati tradiciu, ali i da će se nastaviti da rade na opremanju sela kako bi njegovi meštani imali što bolje uslove za život u njemu.

U okviru proslave organizovana je i izložba „Sedam stoleća Bačkog Brega 1319-2019.“ izložba slika sa likovne kolonije „Grupe 76“, kao i dečijih slika. Članice udruženja „Brežanke“ sa drugim meštankama pripremile su kolače i peciva za goste, a predstavili su se i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bački Breg“ .

Pre početka centralnog programa gosti su imali priliku da obiđu Crkvu svetog Mihovila u Bačkom Bregu, kao i „Šokačku kuću“, kutak u kojem se od zaborava čuvaju starinski predmeti i šokačke nošnje, kao pokazatelj kako se nekada živelo u ovom naseljenom mestu.