fbpx
21°C
Clear sky

(VIDEO) Prva truba sveta na otvaranju 57. Ribarskih večeri

Tradicionalno takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, na Apatinskim ribarskim večerima i ove godine je okupilo mnogo maestralnih kulinara, od kojih se neki takmiče po prvi put, dok je drugima kuvanje poznatog ribljeg specijaliteta odavno postalo porodična tradicija. 

„Ovde sam se prijavio kao tradicionalno više, pošto mi je otac u Nemačkoj, sad moram njega da ispoštujem.“

„Meni je bitno da ja učestvujem pošto me zanima inače kulinarstvo.“

„Prvi put, takmičimo se prvi put, ja i moj unuk, zbog njega sam i krenuo da vidim kakva će biti situacija.“

„Ovo je osmi put, osam finala i bio sam čak jednom šesti, tako da ove godine napadamo u prva tri. Tradicionalno, standardno, luk, paprika dobra bezdanska i so, to je to.“ 

Otvaranje 57. Apatinskih ribarskih večeri obeležio je spektakularan nastup naslednika najpoznatijeg sprskog trubača Miće Petrovića, nosioca najprestižnijeg zvanja Prve trube sveta, Dejana Petrovića i Big banda. Ambasador srpske trube istakao je da je posle prethodne godine i teškog perioda, izuzetno srećan što se vratilo vreme koncerata i manifestacija i da mu je neopisivo drago što ponovo nastupa pred Apatincima. 

„Šta posle svega ovoga, posle cele ove godine i poželeti nego stvarno zdravlje, da budete zdravi i da opet kroz par godina, da se ovde družimo u što većem broju i da eto samo zdravlje i osmeh na lice“, rekao je Dejan. 

Ribarske večeri realizuju opština Apatin i Turistička organizacija Apatin, a prema njihovim rečima, tradicija duga gotovo šest decenija, prekinuta je samo dva puta u istoriji, jednom šezdesetih godina kada je Dunav pretio da će poplaviti grad i prošle godine, zbog situacije izazvane pandemijom korone. Organizatori ni ove godine nisu izneverili očekivanja, pa su za sve Apatince i njihove goste pripremili bogat kulturni, umetnički, zabavni i sportski program. 

„Brojna takmičenja, neka tradicionalna, kao što su trke čamcima Apatincima, takmičenje pecanjem na plovak, „Zlatnu bućku“ itd. Svake večeri imamo masovno takmičenje u kuvanju tradicionalnog apatinskog ribljeg paprikaša, završili smo kvalifikacije po selima, kroz 4 dana će se odigrati kvalifikacije u Apatinu, Otvoreno prvenstvo Apatina i veliko finale za sve one koji su prošli i naravno svako veče tu će biti brojne predgrupe, kao i estradne zvezde“, rekao je Nemanja Jović, direktor Turističke organizacije opštine Apatin. 

„Apatinske ribarske večeri su definitivno najveća turistička manifestacija koja se organizuje u Apatinu, u ovom modernom formatu  se organizuju 57 godina, a pre toga su one bile tradicija apatinskih ribara, dugi niz godina i u tom smislu je ona zaista od značaja“, istakla je predsednica opštine Apatin, Dubravka Korać. 

Prvi dan Ribarskih večeri, posetioci su imali prilike da uživaju u nastupima mažoretkinja, kulturno-umetničkih društava, koncertu grupe „Magija“, vožnjama brodićem i mnogim drugim sadržajima, a narednih dana nas očekuje još više iznenađenja i dobrog provoda.

 

Tagovi:
Pročitajte još: