fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Selaković i Vučević u Apatinu uručili Boračke spomenice

Selaković i Vučević u Apatinu uručili Boračke spomenice

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ Apatin, danas je upriličena svečana dodela Boračkih spomenica borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca. Dodeli su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, ministar odbrane, Miloš Vučević, direktorka SBR, dr Dragana Mrđenov, te predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednicom opštine, Dubravkom Korać.

Prema rečima ministra Nikole Selakovića, od uručenja boračke spomenice pre sedam meseci Nadi Milić, koja je 1999. godine izgubila oba sina na Kosovu i Metohiji, do danas, broj registrovanih boraca u Srbiji podignut je sa 25.000 na 47.000. On je istakao da je Apatin opština sa 77 palih boraca.

„Dakle 77 palih boraca, 81 ratni vojni invalid i za sada registrovanih 275 boracaOvaj kraj je bio poznat i po ogromnom odzivu dobrovoljaca devedesetih godina, kao junački kraj, junački narod, koji je ovde našao svoje novo utočište, svoj novi dom i svoju otadžbinu“, rekao je Selaković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Takođe, ministar je istakao da veliki broj društveno odgovornih kompanija pruža razne pogodnosti nosiocima boračke legitimacije, a od danas, jedna od njih je i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Junaković“.

„Želim da se zahvalim direktorki Banji što je od danas za nosioce boračke legitimacije u čitavoj Srbiji, Banja „Junaković“ jedno od mesta gde će imati ozbiljan popust na sve one usluge koje sama Banja pruža“, istakao je resorni ministar.

Miloš Vučević, ministar odbrane, zahvalio se prisutnima na ljubavi prema narodu i otadžbini, te im je uputio izvinjenje, jer su, kako je istakao, morali da čekaju da čuju reč „hvala“.

„Izvinite što je država bila slaba bezmalo dve decenije, pa se stidela onih najhrabrijih, a stidela se najhrabrijih jer su oni najgori vodili državu. Stidela se ratnika i heroja, stidela se stradalnika i jurišnika, jer su dezerteri i ratni liferanti vodili državu. I to je činjenica“, poručio je ministar odbrane.

Vučević se osvrnuo i na spekulacije da se Srbija sprema za rat, te je naglasio da to nije istina, ali da će naša država uvek biti spremna da se brani.

„Da kažem da se ne spremamo ni za kakve ratove i sukobe. Srbija hoće i treba mir, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju i to svima mora da bude jasno. I prošlo je vreme kada je Srbija sekla i topila tenkove i haubice, prošlo je vreme kada smo zatvarali kasarne i kada smo pravili generacije koje ne znaju elementarne stvari“, zaključio je Vučević.

Zahvaljujući Zakonu iz 2020. godine, donetom na inicijativu predsednika Republike, Aleksandra Vučića, omogućena su značajna prava i prihodi porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Tagovi:
Pročitajte još: