fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Stanišić: Upriličena revija narodne nošnje „Iz dalmatinskog kašuna“

Revija naordne nođnje "Iz dalmatinskog Kašuna" u Stanišiću

U naseljenom mestu Stanišić, u organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva „Izvor“, a uz podršku Grada Sombora, upriličena je revija narodne nošnje „Iz dalmatinskog kašuna“.

Na samom početku večeri, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, te se zahvalio organizatorima revije na trudu i istrajnosti, dodajući da će Grad Sombor uvek podržavati aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje kulture i tradicije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Prisutnima se ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obratila pomoćnica ministra, Sanja Lakić, koja je istakla da su vrata Ministarstva uvek otvorena za saradnju u očuvanju srpske kulture i tradicije, a nakon nje i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, posle čega je prikazana kratka video prezentacija o radu i delovanju SKUD „Izvor“ u prethodnom periodu.

Tokom svog petnaestogodišnjeg rada i delovanja, ovo društvo je aktivno radilo na prikupljanju, očuvanju, revitalizaciji i promociji srpske narodne nošnje sa prostora Severne Dalmacije. Narodna nošnja Srba sa prostora Severne Dalmacije pripadala je dinarskom tipu nošnje, prilagođenom stočarskom načinu života, a prisutni sugrađani i gosti, mogli su da pogledaju kako su te nošnje i izgledale. Prikazane su nošnje neudatih i udatih devojaka, mlade i mladoženje, te starijih ljudi i dece u različitom vremenskom dobu.

Reviji narodne nošnje prisustvovali su i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović, članovi Gradskog veća Anita Stojakov, Jovana Miljević i Srđan Savić, kao i predstavnici MZ „Stanišić“, te brojnih kulturno – umetničkih društava, kulturnih centara, javnih preduzeća i građana.

 

Tagovi:
Pročitajte još: