fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) U Apatinu obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Apatin: Svetski dan autizma-tribina

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se svake godine 2. aprila, već sedamnaest godina unazad. Kada je u pitanju Apatin, posebnu pažnju ovom, ali i sličnim datumima, poklonilo je Udruženje građana “Za Apatin”. S tim u vezi, članica ovog Udruženja i direktorka Narodne biblioteke Sanja Šijan, ove godine je, zajedno sa roditeljima iz Udruženja dobročinitelja „Mali princ“, direktorkom, psihologom, defektologom, Udruženjem građana „Breza“, kao i pedagogom škole i članom interresorne komisije, organizovala i vodila tribinu pod nazivom „Zajedno smo bolji“.

Ovim povodom razgovarali smo sa defektologom Borkom Barukčićem, koji je istakao da je statistika prilično zabrinjavajuća, pošto je broj dece sa poremećajem spektra autizma u izuzetnom porastu, kako u svetu, tako i u Srbiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Unazad nekoliko decenija mi smo svedoci ekstremne ekspanzije poremećaja spektra autizma, kod nas ali i globalno. Sedamdeset i pete godine smo znali da svako desethiljadito dete ima poremećaj spektra autizma. Zatim, devedesetih godina je ta incidenca skočila 10 puta, tada je svako hiljadito dete imalo autizam. Potom, u narednih pet godina, smo percipirali svako petstoto dete kao dete koje ima autizam i onda je ta incidenca rasla i rasla. U prethodnih dve decenije, otprilike, ta incidence je skočila za 200 %  i danas govorimo o tome da svako 36 dete ima poremećaj spektra autizma, što je baš zabrinjavajuće.

On dodaje da je pozitivno to što nauka svakodnevno napreduje, te da uz adekvatnu podršku i terapiju, ukoliko se krene na vreme, čak 40 % dece sa autizmom ne ispunjava uslove za dijagnozu već u sedmoj ili osmoj godini.

Takođe, pored pravovremene reakcije, ono što je posebno važno jeste i sistem podrške. Više o tome, rekao nam je Duško Bursać, psiholog i član UG “Breza”.

U čitavoj toj priči važna je saradnja sa roditeljima, sa državnim institucijama, sa lokalnom samoupravom. Jer jedna organizacija nema znači neku preteranu, preveliku moć da bi mogla neke stvari baš značajno da pomogne, ali jednostavno to sadejstvo, integracija znači više tih činilaca i državnih, vladinih i nevladinih, je jako, jako važna i bitna. Moramo stremiti istom cilju da stvorimo jedno humanije društvo, u kome će svaki građanin, bez obzira na zdravlje ili invaliditet imati određene mere podrške.

Podsećamo, ova inicijativa ima za cilj da naglasi važnost inkluzije, podrške i prava osoba sa autizmom, ali i da podstakne društvo na prihvatanje i prilagođavanje, kako bi se stvorilo okruženje koje omogućava puni razvoj i uključenost svakog pojedinca.

Tagovi:
Pročitajte još: